04/09/2023

'El País' demostra que el vell PSOE felipista ja no existeix

2 min
Pedro Sánchez i Felipe González en un acte del PSOE a Sevilla.

BarcelonaEl diari El País publica una enquesta aquest dilluns que no només preveu que si es repetissin les eleccions el bloc PSOE-Sumar sortiria reforçat respecte a PP-Vox, sinó que l'electorat progressista avalarà sense gaires problemes una amnistia per als encausats del Procés. En efecte, la del diari de Prisa és la primera enquesta que pregunta explícitament sobre si està a favor de "desjudicialitzar el conflicte català", i la resposta és que un 44% hi estan molt o bastant d'acord, mentre que només un 40% hi estan bastant o molt en contra. I si mirem l'electorat socialista, que és l'únic que de veritat podria preocupar Pedro Sánchez, la realitat encara és més favorable: un 61,9% hi estan a favor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Si barregem el resultat d'aquesta pregunta amb la de quina és la fórmula de govern favorita, veurem que l'enquesta només apunta una sortida per a Sánchez: pactar amb Sumar i els grups independentistes i aprovar una amnistia. Un 43,5% dels espanyols aposten per repetir la fórmula de govern de la passada legislatura contra un 20% que prefereixen repetir les eleccions i un 13,6% que voldrien que Alberto Núñez Feijóo fos president amb la fórmula (impossible) de pactar amb Vox i el PNB. El més sorprenent, però, és que només un 10,6% aposten per una gran coalició, sigui amb un o altre de president.

L'enquesta, doncs, dibuixa una Espanya fracturada en dues meitats en què la part esquerra prefereix pactar amb els independentistes (i pagar-ne el preu) abans que assajar qualsevol fórmula d'acostament a l'adversari. D'alguna manera, El País ve a donar la raó a Pedro Sánchez i la treu als que, des de dins del PSOE, critiquen aquests pactes i preferirien una entesa amb el PP. Aquest vell PSOE de Felipe González i Alfonso Guerra, però també de Lambán i García-Page, sembla que ja no existeix.

stats