Mèdia 19/05/2021

La periodista feminista Gloria Steinem, premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats

La nord-americana és una de les icones de la segona onada del moviment feminista

2 min
Gloria Steinem, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'escriptora i periodista nord-americana Gloria Steinem ha estat reconeguda amb el premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2021 per la seva trajectòria marcada per la defensa del feminisme, un moviment del qual ha sigut una gran referents mundial i del qual va ser portaveu destacada durant els anys 60 i 70. El tribunal dels premis ha remarcat que Steinem, nascuda a Ohio l'any 1934, és "una referència icònica essencial del moviment pels drets de les dones" i que durant sis dècades ha lluitat per la igualtat i la inclusió de totes les veus.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Formada a l'Smith College (Massachusetts), Steinem va començar la carrera com a periodista al principi dels anys 60, quan l'editor de la revista Esquire li va encarregar un article sobre contracepció i mètodes anticonceptius. La peça era un treball que posava de manifest com les dones es veien forçades a triar entre maternitat i carrera professional. En aquella mateixa etapa també va treballar per a la revista Help!, publicació per a la qual es va fer passar per conilleta de Playboy per investigar quines eren les condicions laborals de les dones que treballaven al Playboy Club.

Fundadora de la revista 'Ms.'

Després d'anys exercint de periodista freelance per a publicacions com el New York Magazine i el New York Times, Steinem va cofundar l'any 1972 la revista Ms., una publicació feminista creada per dones i per a les dones. Un dels objectius de Steinem era que la revista tractés els temes que realment preocupaven les lectores i deixar de banda qüestions com la moda i la cura de la llar, que fins llavors eren les temàtiques dominants en les publicacions dirigides al públic femení. La periodista va ser durant quinze anys editora de la revista, que el 2001 va ser venuda a la Feminist Majority Foundation.

A banda de la seva trajectòria professional, Steinem és coneguda com a activista. La publicació l'any 1969 de l'article After black power, women's liberation (Després del poder negre, l'alliberament de les dones), la va convertir en una líder del moviment feminista i en una de les cares visibles de la campanya per aprovar l'esmena per a la igualtat de drets. La seva lluita i la de les seves companyes perquè s'aprovés l'esmena va ser recreada a la minisèrie de la HBO Mrs. America, en la qual Rose Byrne la interpretava.

A més de periodista, és autora de diversos llibres supervendes com The beach book (1963), Outrageous acts and everyday rebellions (1983), Revolution from within: a book of self-esteem (1992), Marilyn (1997) i Doing Sixty & Seventy (2006), entre altres.

Steinem és una de les personalitats públiques que ha trencat el silenci al voltant de la qüestió de l'avortament. La periodista, que va decidir interrompre un embaràs l'any 1957, va dedicar la seva biografia My life on the road al metge britànic que li va practicar l'avortament poc abans que ella es traslladés a viure a l'Índia durant dos anys. La biografia de Steinem va ser portada al cinema l'any 2020 amb The Glorias.

stats