Mèdia 06/05/2014

Una plataforma reclamarà a l'Estat que assumeixi el cost de la nova reantenització de la TDT

L'entitat no descarta demandar el govern espanyol si obliga els ciutadans a pagar aquest procés

Ara
2 min

BarcelonaAquest dimarts al matí s'ha presentat a Barcelona la Plataforma Ciutadana contra el Frau en les Telecomunicacions, una entitat que vol reclamar al govern espanyol que no faci pagar als ciutadans el cost de la nova reantenització que s'haurà de dur a terme abans que s'acabi aquest any per deixar lliure l'anomenat dividend digital, és a dir, la part de l'espectre radioelèctric que actualment ocupen les cadenes de televisió però que a partir de l'1 de gener del 2015, en compliment d'una normativa europea, s'ha de destinar a la telefonia mòbil amb tecnologia 4G.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A dia d'avui, el govern espanyol encara no ha explicat com preveu que es faci aquest procés, però sí que ha deixat clar que hauran de ser els ciutadans els que paguin el cost de la nova antenització, que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha quantificat en uns 20 euros per llar. Segons la Plataforma, però aquesta quantitat serà força més alta i podria rondar els 120 euros per llar, si fa no fa la mateixa quantitat que els ciutadans ja van haver de pagar l'any 2010, coincidint amb l'apagada analògica, per adaptar les antenes a la TDT.

Segons l'entitat, però, hauria de ser l'Estat qui assumís aquest cost, ja que ha estat una sèrie d'"errors" governamentals els que obligaran a reantenitzar tot Espanya només quatre anys després de l'última vegada: "La normativa de la Unió Europea preveu que cal deixar lliures els canals 60 a 69 per al 4G, però el govern espanyol va vendre a les operadores deu canals més, del 50 al 59", explica l'advocat Josep Jover –que va liderar la demanda contra el cànon digital–, que assessora la plataforma en els aspectes legals. Segons l'entitat, la subhasta d'aquests deu canals addicionals –a través dels quals emeten actualment bona part dels canals de televisió estatals i autonòmics– va permetre a l'Estat ingressar 1.800 milions d'euros, que ara es podrien destinar, parcialment, a sufragar l'antenització, que Soria ha quantificat en uns 300 milions d'euros en el seu conjunt.

L'entitat no ha definit encara el seu pla d'acció –assegura que abans necessita saber què preveu fer el govern espanyol–, però no descarta presentar una demanda conjunta per forçar l'Estat a assumir el cost del procés de reantenització.

Segons el màxim responsable de la Plataforma, Francisco Garrobo, a la ciutat de Barcelona el 80% dels canals emeten per les freqüències que, d'aquí menys de vuit mesos, hauran de quedar alliberades. Així doncs, els veïns que no facin la reantenització només podran seguir veient, a partir de l'1 de gener, les televisions locals i alguna de minoritària com Energy o Divinity. Segons ell, però, a hores d'ara l'executiu encara no ha adjudicat als operadors els nous canals que podran ocupar un cop abandonin l'espai actual.

La Plataforma Ciutadana contra el Frau en les Telecomunicacions està impulsada pel portal Frecuencia Digital i compta amb el suport del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Segons Garrobo, esperen que s'hi sumin associacions d'usuaris i de teleespectadors, com TAC o l'AUC, a més d'associacions de veïns, ja que seran elles les que, en última instància, hauran de pagar el cost de la reantenització.

stats