Sèries
Mèdia 13/08/2022

Pot convertir-se 'La casa del dragón' en el nou 'Joc de trons' de la HBO?

La plataforma estrena la nova saga èpica el 21 d'agost

John Koblin / The New York Times
5 min
Una de les imatges amb què HBO Max promociona la nova sèrie

George R.R. Martin ha vist els comentaris. I ha llegit els correus electrònics. Des que el maig del 2019 va concloure Joc de trons, la innovadora sèrie fantàstica de la HBO, ha sigut perfectament conscient de les crítiques furibundes que va rebre l’última temporada d’aquesta ficció. Martin, l’home que ha estat patint les tres últimes dècades per crear l’univers dels Trons al llarg de nombrosos llibres, i que va romandre al marge durant les temporades finals de la sèrie, es pregunta ara si hi haurà espectadors que s’abstindran de mirar La casa del dragón, el primer spin-off de Joc de trons, que debutarà a HBO Max el pròxim 21 d’agost.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“La gent diu: «Ja passo de Joc de trons, m’han cremat. No penso mirar la nova sèrie. No penso mirar cap de les noves sèries»”, afirmava Martin en una entrevista recent. L’interrogant, segons diu, és saber quina porció de l’audiència representen aquests queixosos. “O sigui, estem parlant d’un milió de persones?”, es preguntava. “O és que són mil, que no tenen res a fer en tot el dia, més enllà de tuitar-ho un cop i un altre? No ho sé”. Doncs bé, Martin i la HBO estan a punt de descobrir-ho.

Tres anys després que la sèrie més popular de la història de la plataforma s’acomiadés, la cerca d’una successora per fi s’ha acabat. I ha costat molt arribar fins aquí. S’han posat en desenvolupament nombroses preqüeles, i fins i tot es va filmar un episodi pilot d’un altre spin-off, que va ser cancel·lat. Al final, s'han abocat desenes de milers de dòlars en el guanyador d’aquest duel, La casa del dragón.

La HBO s’hi juga molt. Un èxit per a La casa del dragón serviria als executius de la plataforma per confirmar que els espectadors estan àvids de més històries de l’univers de Joc de trons, i això comportaria produir moltes més sèries emplaçades a Westeros i més enllà. A banda d’aquest spin-off, la HBO té com a mínim cinc projectes més d’aquesta saga èpica. “El quid de tot plegat és no limitar-se a fer de nou la sèrie original”, declarava el cap de continguts de la HBO, Casey Bloys. “Vols fer una sèrie que resulti familiar i honori l’original, però que al mateix temps reivindiqui un espai propi”. Per contra, si La casa del dragón fracassa, quedarà qüestionat si aquest univers cinemàtic és realment la mina d’or que els directius de la companyia esperen. I necessiten.

La rivalitat amb Amazon Prime

Els nous amos corporatius de la HBO carreguen un deute feixuc de 53.000 milions de dòlars i busquen estalvis arreu. En altres paraules, val més que els costosos spin-offs de Joc de trons funcionin. Però La casa del dragón tindrà molta rivalitat en l’arena on es baten els aspirants a blockbuster. Dues setmanes després que s’estreni, Amazon farà el mateix amb l’ambiciosa i caríssima El senyor dels anells: Els anells del poder. ¿Fer coincidir dues sèries de fantasia èpica serà excessiu per a alguns espectadors? Aquest és el principal repte per a una sèrie que, en el seu polèmic final, va aconseguir congregar quasi 20 milions d’espectadors la nit en què es va mostrar l’episodi, una xifra astronòmica en l’era dels consums fragmentats.

“Penso que les crítiques són més un fenomen del món online que de la vida real”, argumentava Bloys, amb relació al controvertit final. “Tenim les dades de qui mira Joc de Trons i és, de manera consistent, un títol present al top 10 del que la gent mira a HBO Max arreu del planeta. I, a mesura que ens apropem a l’estrena de l’spin-off, veiem com la gent ha tornat a consumir la sèrie original”.

La casa del dragón té lloc quasi 200 anys abans dels esdeveniments de la sèrie original i segueix la família Targaryen quan està a punt de fracturar-se, amb conseqüències nefastes per al reialme. En l’episodi de presentació, hi ha elements que resultaran familiars als espectadors de Joc de trons, incloent-hi sang i fetge, múltiples dracs i un tron de ferro. I també nuesa i una orgia.

Ha costat més de cinc anys arribar fins aquí. I hi havia pressa. El 2020, WarnerMedia –aleshores propietat de la teleco AT&T– estava a punt de llançar el servei global en streaming HBO Max. L’expresident de la companyia mare admetia estar “desesperat” per poder llançar “alguna cosa, qualsevol cosa” relativa a Joc de trons en el catàleg de la nova oferta. Però el projecte per al qual s’havia filmat el pilot no semblava prou èpic.

“Entenia les reticències de l’equip a l’hora de tirar endavant un nou projecte, sobretot després de les reaccions contràries al final de la sèrie”, explicava l’executiu. “I tot i que sabíem que cap seqüela o preqüela podria arribar al nivell de l’original, sí que estàvem d’acord que havíem de continuar amb alguna cosa”. Per sort, la companyia tenia un altre projecte en marxa, que detallava l’auge i caiguda en desgràcia dels Targaryen. La casa del dragón és una adaptació de Foc i sang, el primer dels dos llibres previstos sobre les desventures del clan coprotagonista de Joc de trons.

George R.R. Martin, a bord

“Estava molt apassionat amb aquesta història”, admetia Miguel Sapochnik, veterà de la sèrie original i showrunner de La casa del dragón. La plataforma va provar de guionitzar-la amb dos escriptors més, abans que Martin demanés ajuda a un vell amic: l’escriptor Ryan Condal, creador de la sèrie de ciència-ficció Colony. Tots dos quedaven sovint per sopar i fer una copa, i discutien sobre les obres d’altres autors de fantasia, com Robert E. Howard, J.R.R. Tolkien o Ursula K. Le Guin. “Quan ens aplegàvem, bé, acabàvem parlant com dos nanos superfans”, confessava Martin. Va ser en una d’aquestes trobades que li va demanar que escrivís la preqüela sobre els Targaryen.

Als executius de la HBO els va agradar el que anaven veient en Condal, i el van fitxar com a creador, junt amb Martin, i també showrunner. Un cop s’hi va incorporar també Sapochnik, la plataforma va encarregar directament una temporada sencera. “El que m’agradava a mi és que era un drama familiar”, explica Bloys. “Tothom qui té padrastres o germans o germanastres, o bé ha tingut faccions de la seva família enfrontada, és a dir, totes i cadascuna de les famílies a Amèrica, han hagut d’entomar alguna versió de tot això que expliquem”.

Martin, per part seva, torna a implicar-se a fons en el projecte. I assegura que vol que Joc de trons sigui com el que ha fet Marvel: crear tot un univers que Disney continua expandint i al qual els fans acudeixen de manera fidel a mesura que va creixent. L’any passat, va signar un acord global amb la HBO i ha estat involucrat de manera molt activa en la resta de spin-offs en desenvolupament.

stats