RETORN SONAT
Mèdia 02/07/2011

La pressió popular, clau en la tornada de 'Bola de drac'

El canal 3XL emetrà a la tardor Bola de drac i totes les seves seqüeles. Abans d'aconseguir el retorn de la sèrie a Catalunya, però, els seus seguidors han treballat incansablement durant prop d'una dècada.

A. Castellví / à. Gutiérrez
3 min
Son Goku torna  a Catalunya.

Barcelona.La tornada de Bola de drac a TVC, anunciada dimecres i prevista per a la tardor que ve al 3XL, es pot atribuir, en bona part, a la forta pressió que els fans de la sèrie han fet en aquest sentit. TV3 ho reconeixia en la mateixa nota en què feia pública l'adquisició dels drets d'emissió de la sèrie: "Molts fans s'han dirigit reiteradament a Televisió de Catalunya, tant a través del correu tradicional com del correu electrònic, per telèfon, el servei d'atenció a l'espectador, fòrums i xats, per demanar que Bola de drac es torni a emetre".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La cadena es referia també als múltiples grups de Facebook que han nascut amb el mateix objectiu. El més nombrós, Bola de drac en català , supera els 66.000 seguidors. El grup Bola de drac aplega més de 26.000 persones, i encara n'hi ha altres de més minoritaris. TV3 va obrir dimecres un grup oficial a la xarxa, Bola de drac al canal 3XL , que en 24 hores havia superat els 2.500 seguidors.

Totes aquestes pàgines són més aviat recents, com la web Boladedrac.cat, creada l'1 de gener per Jesús Pardo i Cristiano Casà. Però ells dos, com molts altres seguidors de la sèrie, van començar a mobilitzar-se fa gairebé deu anys, quan TV3 va anunciar que el 27 de setembre del 2001 la sèrie desapareixeria de la graella. "Durant nou anys hem treballat ininterrompudament per al retorn de la sèrie", explica Pardo, que assegura que quan veu un capítol de Bola de drac se li posa "la pell de gallina, literalment". "És una qüestió de sentiments, d'emocions, teníem un buit a dins".

A Boladedrac.cat, Pardo i Casà ofereixen una llista completa amb les possibles vies per contactar amb TV3 i demanar la tornada de la sèrie. Però la seva activitat tenia, cada any, dos moments claus. "Cada 27 de setembre, coincidint amb l'aniversari de l'últim capítol i perquè veiessin que ens en recordàvem, fèiem un bombardeig de missatges via mail, fòrums, etc.", diu Pardo, que explica que preparaven l'acció "amb dos mesos d'antelació" perquè sortís el millor possible. L'altra gran oportunitat que no desaprofitaven els fans de la sèrie era el Saló del Manga, en què cada any han penjat una pancarta exposant la seva petició.

Negociacions dures

Més enllà dels arguments més sentimentals, Pardo destaca que un dels elements que han utilitzat per mirar de convèncer TV3 ha estat la capacitat de contribuir a la immersió lingüística dels joves que pot tenir una sèrie tan massiva com Bola de drac . Sigui per aquest motiu o per un altre, la veritat és que, inicialment, la cadena va traslladar als seguidors la intenció de deixar reposar la sèrie durant tres anys i recuperar-la el 2004. Abans que això es complís, però, Cuatro va adquirir-ne els drets d'emissió en exclusiva per a l'Estat, i el retorn de Goku i companyia en català va haver d'esperar. Pardo reconeix que va ser un moment dur, però no es van donar per vençuts: "És el que ens ensenya Goku: cal ser perseverant, no rendir-te mai i, si caus, tornar-te a aixecar".

La perseverança va començar a donar fruits fa poc més d'un any, quan TV3 els va informar que estaven en negociacions per recuperar els drets d'emissió de Bola de drac . "Pel que ens han dit, les negociacions han estat molt dures, han fet un gran esforç". Però finalment han donat resultat, i el 3XL començarà a emetre Bola de drac a la tardor, més de 20 anys després del seu debut a TV3. "El nostre somni s'ha fet realitat", assegura Pardo, que no dubta a confessar: "Quan me'n vaig assabentar, vaig plorar".

stats