31/10/2021

Publicar mentides als articles d’opinió

2 min

El Wall Street Journal ha publicat una carta de Donald Trump en la qual manté la seva desacreditada tesi segons la qual un frau electoral li va robar la victòria en els darrers comicis. Alguns dels punts del text són afirmacions que els mateixos periodistes del rotatiu van qualificar en el seu moment de falòrnies. És viva la polèmica sobre si el Journal hauria d'haver publicat la carta.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El meu parer és que sí, però no pas així. M'explico. Un diari ha de poder recollir opinions de tota índole, mentre no traspassin les línies vermelles més elementals. Com que es tracta d'escoltar arguments, el llenguatge de l'odi, la negació de l'altre o l'insult personal no hi haurien de tenir lloc. Però la resta, se suposa que enriqueix el debat. Ara bé, el que un mitjà de comunicació no pot tolerar és que els fets es perverteixin. Trump és lliure d'opinar el que vulgui, però no pot edificar aquesta opinió sobre informacions que s'han demostrat falses perquè aleshores està pervertint el contracte del mitjà amb el públic. L'obligació del diari era indicar-li les inexactituds i exigir-li que les corregís o les retirés, si volia publicar la carta. O, si no, marcar que determinades assumpcions no eren veritat. Cal recordar que, als rotatius dels Estats Units, la redacció d'informació i la d'opinió estan separades. Per això hi havia malestar intern: els periodistes de la primera es queixaven de com una lassitud a l'hora d'editar columnes acaba tirant per terra els seus esforços. Rebutjar la columna no és qüestió d’atrinxerament ideològic: és respecte pel lector. 

Moltes de les postures extremes, en el nostre món polaritzat, perden qualsevol credibilitat un cop comences a repassar les dades i les afirmacions que les sustenten. Ja és discutible si algú hauria de defensar no vacunar-se des d’una tribuna pública tenint en compte que està en joc la salut col·lectiva. Però de cap manera hauria de poder explicar que les vacunes causen autisme, un mantra que segueixen repetint xamans de tota mena, encara que s’ha demostrat fals.

stats