12/10/2020

Qui recollirà l’enquesta sobre (l’escàs) suport a la monarquia?

2 min
portada mundo 12/10/20

BarcelonaReialesa, de nou, ho sento. És que els experts monarquics fan hores extres. Si ahir parlàvem dels cent insignes –de Marta Sánchez a l’inevitable Fernando Savater– que prestaven el suport a la institució, avui toca consignar la gesticulació reial d’El Mundo. A la portada, hi trobem el titular: ʺEls experts denuncien el soscavament de la Corona des de la Moncloaʺ. Com acostuma a passar, els experts s’han escollit amb la mateixa dedicació amb què la pastoreta cull les mores dels esbarzers. Els monàrquics, al cistell; els altres, ja maduraran (o si es podreixen al sol, millor). La notícia brilla en realitat per la seva absència, ja que es tracta només de fer campanya política, aprofitant que el 12-O passa per Pisuerga. ʺEls expertsʺ és un ens inconcret, de qui no se’ns diu cap nom ni cognom en la primera pàgina, tot i que s’inclouen fins a tres cites.

Bé, però no tot són gesticulacions: també hi ha qui s’ha preocupat de tenir algun contingut més nutrici. Resulta que el CIS ha decidit des de fa uns anys –per què deu ser?– deixar de preguntar sobre el suport dels ciutadans a la monarquia. Aquest diumenge, però, s’ha fet pública una enquesta, impulsada per un grup de mitjans independents, on es revela que un 40,9% de la població votaria per la República i un 34,9% es decantaria per la monarquia, cas que se celebrés un referèndum. ¿Recolliran els diaris de les cent veus i dels experts monocolor aquestes dades?

(Coda: però fins i tot a l’hora de presentar aquestes dades hi ha lectures d’intencions possibles. No és el mateix titular ʺUn 66% de catalans votarien a favor d’una república a Espanyaʺ, com fa El Crític, on es pot interpretar que l’opció s’imposa a una República Catalana, que exposar-ho com a ʺEl suport a la república arrasaria a la monarquia a Catalunya en un referèndum estatalʺ, tal com fa Público, que centra més la dada en el context del que s’està demanant i desfà ambigüitats).

stats