Publicitat
Publicitat

COMUNICACIÓ

Els consellers del PP de RTVE anul·len la votació que permet accedir als continguts dels informatius

La decisió arriba després del rebombori que ha aixecat la notícia que els representants de l'ens podrien controlar les notícies en temps real gràcies a l'accés al programa d'edició de notícies

Els consellers del PP de RTVE han emès un comunicat que anuncia que anul·laran la votació d'aquest dimecres del consell d'administració de RTVE, que permet accedir al programa d'edició de notícies de la cadena abans que s'emetin, segons informa TVE. La decisió arriba després de la polseguera que ha aixecat la notícia que els consellers podrien controlar les notícies en temps real gràcies a l'accés al programa d'edició de notícies. Els representants del PP a l'ens asseguren que "davant el malestar i oposició " suscitada en els treballadors de la corporació i amplis sectors de l'opinió pública han reconsiderat la decisió i demanaran la seva anul·lació .

El consell d'administració de RTVE té previst reunir-se aquest divendres per debatre sobre la decisió adoptada aquest dimecres . Si es confirma el canvi de vot dels consellers del PP, amb tota probabilitat es revocarà l'acord.

Segons informa Efe, els consellers han demanat la compareixença davant el consell del director d'informatius de TVE , Fran Llorente , i de la presidenta del consell d'informatius , Yolanda Sobera , per tractar la decisió adoptada.

En la reunió de dimecres, el PP i CiU hi van votar a favor, i el PSOE, ERC i CCOO es van abstenir. Només hi van votar en contra els consellers proposats per IU i la UGT. El consell professional d'informatius ho considera "un atac a la llibertat i la independència dels professionals".

Els consellers neguen que vulguin controlar la informació

La decisió del consell d'administració de RTVE ha saltat a les primeres planes dels digitals, i això ha obligat els líders polítics a posicionar-se, enmig de les queixes de l'opinió pública. Les veus contràries s'han anat succeint en les últimes hores, inclosos els mateixos consellers de CiU i ERC.

En declaracions a RAC1, el conseller a proposta de CiU, Josep Manuel Silva, i el d'ERC, Francesc Bellmunt, han negat que la votació pretengués controlar els informatius abans que s'emetin.

Silva ha dit que s'ha malinterpretat la intenció de la seva votació, que ell només va votar a favor que hi hagi més informació de RTVE per als consellers, i que no sabia que l'accés al programa d'edició permet veure la redacció de notícies en temps real abans que s'emetin. Silva ha afegit que si la interpretació de votar a favor és tan negativa "no hi vull cap accés". I ha avançat que, vista la transcendència d'aquesta decisió, es convocarà una nova reunió del consell d'administració de RTVE aquest divendres.

En el mateix sentit, Francesc Bellmunt assegura que només han reclamat tenir accés al programari d'edició de notícies per poder fer-ne fer un seguiment posterior, sense voluntat d'interferir-hi. "A Madrid no hi ha CAC i la nostra feina és analitzar els continguts de RTVE, per això fa quatre anys que demanàvem tenir accés als continguts a posteriori", ha dit Bellmunt. El conseller d'ERC ha negat taxativament que hagin demanat observar en temps real (abans de la seva emissió) els continguts. La periodista Glòria Serra, present a la tertúlia del programa El món a RAC1, de Jordi Basté, durant el moment de l'entrevista, ha explicat que tenint accés a les eines d'edició es pot fer un control a priori, no només a posteriori.

Rubalcaba, en contra

El candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha titllat   d'"error " la decisió dels consellers sobre el control de la informació en l'ens públic i ha confiat que es revoqui la mesura. Els dos representants del PSOE es van abstenir a la votació. " Em sembla un error . No hi estic d'acord i espero que el consell rectifiqui aquesta decisió " , ha dit Rubalcaba en una trobada amb corresponsals estrangers a la seu del PSOE , segons un comunicat d'aquest partit .

El PP no creu que hi hagi mala fe

En el mateix sentit, el vicesecretari general de política territorial del PP , Javier Arenas , també s'ha mostrat contrari a l'acord del consell d'administració de RTVE. H a assegurat que és "un error " i ha demanat que es rectifiqui . En una entrevista a RNE , Arenas ha precisat que " ni el director general de TVE , ni els membres del consell d'administració poden assistir prèviament a un procés d'elaboració de notícies dels periodistes " . Arenas ha insistit que es rectifiqui aquesta decisió , que no comparteix en absolut , i ha dit que confia que les persones que l'han portat a terme " no ho han fet des de la mala fe ".

Postveritat

Més continguts de