Mèdia 23/10/2021

'Salvados' arrenca la temporada amb un retrat de l'Afganistan dels talibans

L'expresident dels EUA Barack Obama, el cantant Bruce Springsteen i la periodista Mònica Bernabé, protagonistes del primer episodi

2 min
Gonzo conversa amb el portaveu dels talibans al primer episodi de 'Salvados'

BarcelonaL'equip de Salvados va tenir molt clar l'estiu passat amb quin tema arrencaria la nova temporada. La irrupció al poder dels talibans a l'Afganistan havia impactat en l'actualitat arreu del món, i el programa de La Sexta es va proposar de viatjar fins al país per esbrinar en quina situació estava i poder-ho explicar. "Quan vam tenir la possibilitat d'anar-hi vam decidir fer-ho. Ens va semblar una bona carta de presentació de la temporada. I ara que ha passat un temps ens adonem que, cada setmana que passa, l'Afganistan desapareix una mica més dels mitjans i de l'actualitat", explica el presentador de Salvados, Fernando González, conegut també com a Gonzo. El primer capítol de la nova temporada és una radiografia del país durant els primers mesos amb els talibans al govern i compta amb entrevistes i intervencions de l'expresident dels Estats Units Barack Obama, la periodista afganesa Samira Staikzai i la periodista de l'ARA Mònica Bernabé. El capítol s'estrena aquest diumenge a les 21.25 h a La Sexta i també inclou una entrevista al cantant Bruce Springsteen i una conversa amb el portaveu del govern talibà, Zabihul·lah Mujahid.

"Va ser una entrevista breu en què Mujahid dibuixa un món idíl·lic i nega totes les acusacions sobre la brutalitat dels talibans", assenyala Gonzo. L'episodi mostra l'Afganistan com un país "devastat per la por", en què gran part dels seus ciutadans "s'ha quedat sense una font d'ingressos" i tem "no poder alimentar les seves famílies". També ensenya la situació de les dones, que "pràcticament totes estan amagades o surten molt breument al carrer acompanyades del germà o del marit", explica el presentador, que afegeix que "la imatge de la por a Kabul són els talibans a tot arreu amb Kalàixnikovs controlant-ho tot".

Greta Thunberg i les elèctriques

Més enllà de l'episodi de l'Afganistan, Salvados ha preparat una temporada amb altres qüestions d'actualitat com l'augment del preu de l'electricitat, que centrarà un altre capítol. "Volem entendre la destralada dels preus que ha recaigut als ciutadans i veure si hi ha possibilitats de no dependre al 100% de les grans elèctriques a casa", diu Gonzo. Per comprovar-ho, l'equip viatjarà fins a un poble d'Alemanya on els seus habitants generen vuit vegades més energia de la que consumeixen. En una altra de les entregues, Salvados conversarà amb l'activista climàtica Greta Thunberg des d'Estocolm. Serà la primera entrevista que Thunberg concedeix a una televisió de parla castellana. "Parlarem del canvi climàtic, però també de com està vivint tot el que li ha passat –avança Gonzo–. Quan t'asseus amb ella, t'adones que no és només la nena enfadada per l'escalfament del planeta i que té molt més a dir".

stats