MACROFUSIÓ
Mèdia 23/10/2016

La segona ‘teleco’ dels EUA compra Time Warner

La productora accepta l’oferta d’AT&T, que pagarà més de 80.000 milions de dòlars

Júlia Manresa
2 min
AT&T ja és la companyia que lidera la distribució de televisió de pagament als Estats Units amb 25 milions d’abonats.

BarcelonaLes telecos volen el negoci audiovisual. L’última prova és que la segona operadora de telefonia mòbil més important dels Estats Units, AT&T, es convertirà en un conglomerat de mitjans i entreteniment. Divendres el Wall Street Journal i l’agència de notícies Bloomberg avançaven que l’operadora de telefonia AT&T havia posat sobre la taula una oferta de fins a 85.000 milions de dòlars per quedar-se amb la productora Time Warner, propietària de la HBO i la CNN, entre d’altres. El Wall Street Journal, però, avançava ahir que l’acord ha quedat tancat i que les dues companyies només s’han d’asseure per posar-ho en negre sobre blanc, amb una xifra que finalment superarà els 80.000 milions de dòlars, uns 73.500 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta macrofusió és l’exemple més clar de la reconversió que estan patint les operadores tradicionals de telecomunicacions. A més petita escala, les telecos espanyoles ja han començat a esgarrapar negoci a productores distribuïdores de continguts amb les noves ofertes de paquets amb televisió de pagament i diverses ofertes temàtiques, incloses plataformes com Netflix.

En aquest cas, però, l’abast és immens, perquè quan l’operació s’hagi fet efectiva (l’anunci oficial de les dues companyies es preveia passada l’hora de tancament d’aquest diari) l’operadora de telefonia passarà a tenir el control de canals com la HBO, la CNN i l’estudi de cinema Warner Bros.

La compra més cara de l’any

A més, en termes econòmics, aquesta serà la macrofusió més gran de l’any. AT&T, que abans ja s’havia gastat 48.500 milions per comprar DirectTV, pagarà entre 105 i 110 dòlars per cada acció de Time Warner i, per tant, valora l’empresa en un màxim de 85.000 milions de dòlars. Serà l’operació més gran de l’any, després dels 66.000 milions que va deixar anar la farmacèutica Bayer per comprar Monsanto.

Aquesta, però, no és la primera oferta que rep Time Warner. El magnat Rupert Murdoch va posar sobre la taula 80.000 milions de dòlars ara fa dos anys per quedar-se amb l’imperi de Warner i sumar-lo a l’imperi que ja té Twenty-First Century Fox. Aleshores, però, el president de Time Warner, Jeff Bewkes, va rebutjar l’oferta. De fet, Murdoch és el propietari del mateix mitjà que ha avançat les informacions d’aquestes negociacions: el Wall Street Journal.

A més, sembla que aquesta tampoc serà l’ultima oferta que rebrà la productora. Segons explicaven ahir els mateixos mitjans, Apple ha estat pendent de l’operació durant tota la setmana i podria estar esperant l’anunci definitiu de l’oferta per presentar una contraproposta.

Des del sector, aquest moviment d’AT&T es llegeix com un pas per avançar-se a les tendències del mercat. De fet, Comcast i Charter Communications acaben d’adquirir l’antiga filial de Time Warner, Time Warner Cable, amb el mateix objectiu. Els gegants tecnològics com Apple i Google ho tenen tot a favor per començar a atacar el mercat dels continguts audiovisuals i de la telefonia amb força. Per això, les operadores, que han anat perdent negoci els últims anys, mouen peça abans no sigui massa tard.

stats