Mèdia 22/05/2021

Les sèries s'asseuen al divan

Ficcions com 'En terapia', que torna dilluns, o 'Els Soprano' han normalitzat el tractament psicològic

1 min
Tony Soprano i la seva terapeuta, la doctora Melfi

Durant molts anys anar a teràpia es veia com una raresa perquè es donava poca importància a la cura de la salut mental. D'un temps ençà, però, els clams per veure els psicòlegs com una ajuda professional més que recomanable i les reivindicacions que reclamen millorar l'accés públic a aquest recurs no han deixat de créixer. Les sèries de televisió han tingut un paper clau en la normalització de recórrer a la teràpia per encarar les dificultats que una persona es pot trobar al llarg de la seva vida i han fet que terapeutes i psicòlegs s'hagin convertit en una presència freqüent en la petita pantalla.

1.

'En terapia' (HBO)

La versió nord-americana d’una de les sèries més adaptades de la televisió –l’original és israeliana– torna més d’una dècada després del seu final amb una quarta temporada que s’estrena dilluns. Uzo Aduba agafa el relleu de Gabriel Byrne com a terapeuta titular i dona vida a la doctora Brooke Taylor. Al llarg de 24 capítols de mitja hora coneixerem les inquietuds de tres pacients de la Brooke: l’Eladio, un home que treballa com a cuidador del fill gran d’una família rica; la Laila, una adolescent que busca definir la seva personalitat deixant de banda les expectatives dels seus pares, i el Colin, un lladre de guant blanc que s’ha d’adaptar a la seva nova realitat després de sortir de la presó. La teràpia es barreja amb la història personal de la psicòloga, marcada per una pèrdua i per una relació intermitent amb l’Adam.

La quarta temporada d''En terapia' canvia de protagonista principal
2.

'Los Soprano' (HBO)

La relació entre la doctora Melfi (Lorraine Bracco) i Tony Soprano (James Gandolfini) –que comença sent professional i que en alguns moments acaba traspassant la frontera de l'àmbit personal– era un dels cors de la ficció de David Chase. La idea d’un cap de la màfia que busca ajuda d’una psiquiatra pels seus problemes d’ansietat i depressió era un punt de partida inusual que va donar lloc a una de les sèries pioneres de l’Edat d’Or de la televisió i va ser imitada en el cinema des d’un punt de vista còmic amb la pel·lícula Una terapia peligrosa. Los Soprano va treure la salut mental de l’armari molt abans que es convertís en una qüestió recurrent en la ficció televisiva i la va fer transversal col·locant-la en un context singular. 

Al llarg dels set anys que el Tony va a teràpia, té temps per entendre quin paper tenen en els seus atacs de pànic la relació amb la seva família, especialment amb la seva mare, la seva dona i els seus fills, i també com la normalització d'una feina que no és gens normal li està afectant la salut mental. Abans de la sèrie de Chase, la figura del psicoterapeuta s'havia tractat sempre des d'un punt de vista còmic amb sitcoms com Frasier.

Una sessió de teràpia a 'Los Soprano'
3.

'Crazy exgirlfriend' (Netflix)

El tema principal d’aquesta sèrie musical disfressada de comèdia romàntica era la salut mental. La protagonista, l’advocada Rebecca Bunch, abandonava la seva vida a Nova York per seguir un antic amor adolescent fins a un poble de mala mort de Califòrnia, una decisió que ja indicava que alguna cosa no anava bé. Les quatre temporades són el viatge de la Rebecca per prendre consciència sobre quin és l’estat de la seva salut mental i acceptar l’ajuda professional de la doctora Akopian (un dels números més memorables és una cançó interpretada per la terapeuta a l’estil La la land sobre antidepressius). La ficció beu, en part, de la història personal de la seva creadora i protagonista, Rachel Bloom: l’actriu pateix depressió i ansietat, i té un trastorn obsessiu-compulsiu. 


4.

'Euphoria' (HBO)

El retrat de l’adolescència que fa la sèrie de la HBO és fosc, trist i sense gaire esperança. D’una manera o altra, tots els protagonistes s’enfronten a problemes de salut mental, que, en alguns casos, deriven en situacions molt conflictives. El món de la teràpia s’aborda a través del personatge de la Rue (Zendaya), però sobretot en el capítol especial dedicat a la Jules (Hunter Schafer). En aquest episodi, que s’estructura com una sessió amb una terapeuta, l’adolescent recorda tot el seu viatge emocional: parla de la seva experiència com a noia trans, de la seva relació amb la feminitat i de com aquesta feminitat s'ha vist afectada per la mirada masculina. 

5.

'Tell me you love me' (HBO)

Tres parelles en fases molt diferents de la seva relació i la terapeuta que els tracta, que alhora té els seus propis problemes. Aquest era el punt de partida de Tell me you love me, una sèrie que s’endinsa en les problemes sexuals i sentimentals derivats de la rutina, la pressió per formar una família o les diferents concepcions d’una parella. Jane Alexander interpreta la doctora Foster, la terapeuta que segueix les parelles protagonistes d’aquesta sèrie que destacava per la seva aproximació realista i naturalista a la intimitat conjugal i sexual. “L’única cosa que pot fer un terapeuta en moments de foscor és encendre el llum. La qüestió és no quedar tan enlluernat que vulguis tornar-lo a apagar”, resumeix la doctora Foster sobre la finalitat de la seva feina. 

Jane Alexander interpreta una consellera de parelles
6.

'Doctor Portuondo' (Filmin)

La primera sèrie de producció pròpia de Filmin també tindrà com a protagonista un terapeuta, en aquest cas el doctor Portuondo, el psiquiatre real cubà amb el qual Carlo Padial, autor de la història, va fer teràpia. Encara pendent de data d'estrena, la sèrie mostrarà les peculiaritats del mètode del psicoanalista, que moltes vegades feia callar els seus pacients per explicar-los les anècdotes pròpies que ell considerava més interessants. "La gent està buscant respostes i les teràpies, a les quals s'havia donat l'esquena, han tornat amb molta força", explica Padial durant el rodatge de la sèrie.

Jorge Perrugorría, en un moment del rodatge de 'Doctor Portuondo'
7.

'You're the worst' (Disney+ Star)

Que la Gretchen (Aya Cash), la protagonista d’aquesta comèdia romàntica fosca, té problemes de salut mental ho sabem bastant aviat. No és fins a la tercera temporada, però, que decideix buscar ajuda. Durant anys ha esquivat passar per una consulta perquè no vol ser diagnosticada ni prendre medicació i considera que tota sola és capaç de fer front a la seva depressió. Tot i l'actitud defensiva –s'adorm a les sessions i evita parlar d'ella mateixa–, la Gretchen farà les primeres passes per agafar les regnes de la seva malaltia començant una teràpia amb la Justina (Samira Wiley) plena de moments incòmodes.

La Gretchen i la seva terapeuta
8.

'Gypsy'

Difícilment aquesta minisèrie apareixerà en el rànquing de les preferides dels professionals de la salut, ja que dona una visió superficial i poc realista de les teràpies i, sobretot, de la figura del terapeuta. La ficció utilitza la psicoteràpia com a excusa per construir un sexy thriller que no acaba de despuntar. Naomi Watts interpreta Jean Holloway, una terapeuta de Nova York que trenca les barreres professionals i personals relacionant-se amb persones pròximes als seus pacients utilitzant una identitat falsa. Si la Jean és exemple d'alguna cosa és de poca ètica professional. Maureen Ryan, crítica de Variety, assegurava que la sèrie era una versió dolenta d'En terapia.

Ficcions per perdre la por a anar al psicòleg


“La ficció pot trencar totalment el tabú d’anar al psicòleg”, assegura la terapeuta Laura Esquinas, responsable, juntament amb la periodista Alicia Álvarez, del programa de salut mental Issues, de Radio Primavera Sound. Per a la psicòloga, les sèries, i altres expressions artístiques, tenen un paper fonamental a l'hora de donar veu al patiment, les pors o els sentiments que se solen ocultar, com la ràbia o l'enveja. “Mostrar tot això i adonar-nos que ens podem cuidar i responsabilitzar-nos d’aquests sentiments també pot conduir a fer que considerem la possibilitat d’anar al psicòleg”, explica. 

Tant Esquinas com Jaume Descarrega, psicòleg i membre de la comissió de cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, coincideixen que en els últims anys hi ha hagut un gir en la representació del psicòleg en la ficció. “La visió que es dona ha evolucionat però encara som a les beceroles”, explica Descarrega. El psicòleg destaca que una de les ficcions més ajustades a la realitat és En terapia, una sèrie “que mostra que hem de ser capaços de posar paraules a les coses i ser capaços d’escoltar” i que també posa damunt la taula la necessitat que els mateixos terapeutes tinguin molta cura de la seva pròpia salut mental. Per a Esquinas, és important que la ficció televisiva “mostri la figura del psicòleg com una persona pròxima i comprensiva, amb empatia però sense ser el protagonista de la vida dels seus pacients”. 

Tots dos professionals assenyalen Los Soprano com una sèrie trencadora a l'hora d’explicar com funciona una teràpia. “Los Soprano és un exemple clar de com la psicòloga acompanya el protagonista a entendre com els seus atacs d’ansietat són fruit d’un conflicte intern entre la seva vida personal i la seva vida laboral”, recorda Esquinas. El retrat cada cop més realista de la salut mental també passa per trencar els estereotips sobre les persones que acudeixen a teràpia. “Els perfils que es mostren a les sèries són cada cop més afins al que realment ens trobem a les sessions”, diu Esquinas. Descarrega s’expressa en la mateixa línia i considera que és important que les sèries mostrin la diversitat de persones que fan teràpia per tal de normalitzar-ho. “La gent que arriba a les nostres consultes a vegades tenen un trastorn, però moltes altres no”, remarca el psicòleg. 

Per a Descarrega, l’única manera que les sèries reflecteixen bé qüestions de salut mental és que la societat hi doni la importància que té, un aspecte que creu que es pot fer realitat arran de la pandèmia.

stats