8 curiositats dels especials de Halloween d''Els Simpson'

La sèrie ha instaurat com a tradició estrenar capítols de terror i humor l'1 de novembre

4 min
'Els Simpsons'

BarcelonaDurant molts anys, Els Simpson han estat els encarregats d'anunciar l'arribada de Halloween a les pantalles de les llars catalanes, que gràcies a la sèrie hi van establir el primer contacte quan aquesta festa pràcticament no se celebrava al país. Amb trames atrevides i terroríficament esbojarrades, els episodis especials de la sèrie d'animació, titulats La casa de l'arbre del terror, s'han convertit en una tradició televisiva per als fans dels personatges de Matt Groening. La idea d'aquests capítols va sorgir fa 32 anys arran de sèries d'EC Comics com els Contes del guardià de la cripta, i es van incorporar a partir de la segona temporada d'Els Simpson. Els especials de Halloween han donat peu a un bon grapat d'anècdotes, sorpreses i curiositats. Aquestes són les més sonades.

1.
La por que a les criatures els fes por
'Els Simpsons'

Al principi els creadors dels episodis especials no les tenien totes sobre l'impacte que tindrien en els espectadors, en concret en els més petits. Per això als primers capítols la Marge trenca amb la quarta paret i s'adreça als televidents avisant-los que els espera un capítol de terror i violència. "Halloween és una festa curiosa, que no acabo d'entendre. La televisió s'omple de continguts totalment inapropiats, com la pròxima mitja hora, de la qual me'n rento les mans. Si sou criatures sensibles, potser seria hora d'anar a dormir", deia la Marge a l'inici dels episodis. Amb el temps els responsables de la sèrie van veure que la idea de l'episodi especial de Halloween havia arrelat i l'avís era innecessari, de manera que el van eliminar.

2.
La mala bava de les tombes del cementiri
'Els Simpsons'

Una altra de les idees inicials dels especials era fer un passeig ràpid pel cementiri i recordar persones reals que havien mort aquell any. Aquesta idea es va anar transformant per retre homenatge a conceptes com la "sàtira política subtil" o a sèries com la comèdia Family dog, de Tim Burton i Steven Spielberg, i la sitcom Capitol critters, de Steven Bochco. Així, Els Simpson es reien de ficcions que havien aparegut per fer-los la competència i que havien estat cancel·lades ràpidament. A partir de la cinquena entrega, Matt Groening va confessar que cada vegada els costava més incloure noms de programes a les tombes, perquè tenia la sensació que els futurs xous candidats a aparèixer-hi podien tenir a l'equip exguionistes d'Els Simpson. Arran de tot plegat, la mala bava de les tombes va acabar desapareixent.

3.
Un catàleg ben gruixut de referències...
'Els Simpsons'

Les referències cinematogràfiques, artístiques i literàries dels especials de Halloween d'Els Simpson són pràcticament impossibles de comptar. La sèrie s'ha inspirat en personatges clàssics com King Kong, Dràcula, la Família Addams, el màgic d'Oz, E.T. i Chucky. També ha fet picades d'ullet a Sé el que vau fer l'estiu passat, El laberint del faune i L'exorcista. En un dels episodis, els Simpson compren una casa molt barata i, al soterrani, hi ha les tombes de Pocahontas i de Gandhi. En un altre, el Bart pren la forma del corb d'un dels contes més mítics d'Edgar Allan Poe.

4.
...i de paròdies
'Els Simpsons'

Els guionistes també han aprofitat el privilegi dels especials de Halloween per fer una mica el que volien en relació amb les seves sèries de referència i els seus creadors més estimats. La dimensió desconeguda va ser una de les produccions més parodiades als primers especials d'Els Simpson, que després van anar agafant volada i es van atrevir amb altres ficcions. Una de les històries més singulars va ser la paròdia de Harry Potter: l'episodi va estar a punt de no tirar endavant perquè pràcticament cap dels guionistes d'Els Simpson s'havia llegit els llibres.

5.
Les morts dels personatges
'Els Simpsons'

En teoria, els protagonistes d'una sèrie diària –encara que sigui d'animació i trenqui sovint amb la versemblança, com és el cas d'Els Simpson– no moren si no és que la seva història s'acaba. Als especials de Halloween d'Els Simpson, però, la mort té carta blanca. Això ha fet, per exemple, que el Bart vegi com la seva vida s'acaba nombroses vegades i que al capítol següent revisqui com si no hagués passat res. També hi ha hagut morts absurdes com la del Homer, que en un especial mor per culpa d'un bròquil i ha de fer una bona acció per pujar al cel.

6.
La violència i la censura
'Els Simpsons'

Els Simpson van estar acompanyats de crítiques sobretot en les seves primeres temporades, quan s'acusava la sèrie d'excessivament violenta per al públic infantil. Fins i tot alguns congressistes nord-americans van demanar que se censurés. Per això el showrunner de la sisena temporada, David Mirkin, va apostar perquè l'especial de Halloween fos el màxim de violent i sanguinari possible. Un altre dels moments polèmics va ser a l'episodi 17, en què Springfield quedava en ruïnes i els extraterrestres deien: "Segurament això és molt similar al que passarà a l'Iraq". El comentari va ser eliminat per la Fox.

7.
Els extraterrestres Kang i Kodos
Kang i Kodos

El Kang i el Kodos porten el nom de dos personatges de Star Trek i només apareixen als especials de Halloween. Són dos extraterrestres malvats, però que es distreuen fàcilment de la seva missió i que sembren el terror a Springfield de totes les maneres possibles. A vegades, però, els guionistes se'ls han oblidat: a l'episodi 12 treuen el cap directament a l'epíleg, queixant-se que se'ls ha expulsat de l'episodi per haver acceptat fer un anunci per a la marina nord-americana.

8.
Els especials de Halloween van estar a punt de desaparèixer
'Els Simpsons'

Els episodis especials de Halloween s'estructuren sempre de la mateixa manera, amb el Bart i la Lisa a la casa de l'arbre explicant històries de terror. Cada capítol té tres relats conclusius, i en les tres dècades que han passat des de la seva estrena, els guionistes no sempre les han tingut totes a l'hora de mantenir la tradició. Després de la setena temporada, els showrunners van queixar-se que fer un capítol amb tres històries era "massa complex", sobretot a l'hora "d'encaixar tres relats en 21 minuts". Els responsables de la sèrie es van plantejar eliminar els especials, però finalment van descartar aquesta idea i van decidir tirar-la endavant fins que han aconseguit convertir-la en tota una tradició televisiva.

stats