Sèries
Mèdia Sèries 22/06/2022

La comunitat jueva carrega contra 'Stranger things' per haver filmat en una presó utilitzada pels nazis

Algunes de les escenes de la quarta temporada s'han rodat al centre de Lukiškes, a Lituània

2 min
El personatge de Jim Hopper a la presó

BarcelonaLa quarta temporada de Stranger things està sent un èxit a Netflix, però no ha agradat a tothom. Associacions jueves i romanís s'han queixat que la sèrie de ciència-ficció hagi fet servir com un dels seus escenaris principals una presó de Lituània que va ser utilitzada pels nazis durant la Segona Guerra Mundial i en la qual van ser empresonats, torturats i executats milers de jueus, romanís i presoners polítics. Diverses associacions han iniciat una campanya a Change.org per demanar que Netflix faci pública una disculpa i destini els diners que ha guanyat amb aquesta temporada a les comunitats jueves i romanís de Lituània. La petició ha recollit més de 20.000 signatures.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la quarta temporada de Stranger things, ambientada als anys 80, un dels personatges principals, el xèrif Hopper (David Harbour), està atrapat en una presó soviètica a Sibèria. Per recrear aquesta presó, els germans Duffer, creadors de la sèrie, van triar la presó de Lukiškes, a Lituània. En la petició de Change.org, les associacions es queixen que la plataforma no només utilitza la presó com a plató sinó que té previst convertir-la en un hotel gestionat per Airbnb en què els fans de la sèrie podran viure una experiència inspirada en Stranger things. "Airbnb, Netflix i Stranger things haurien de fer pública una disculpa immediatament i reconèixer que les seves accions contribueixen a esborrar les víctimes de l'Holocaust i l'actual persecució del poble romaní", diuen les associacions a la petició. "No serem esborrats. L'Holocaust no és perquè la indústria de l'entreteniment se n'enriqueixi i ho converteixi en un teatre", afegeixen.

L'ús de la presó de Lukiškes no és l'únic element de la sèrie que ha irritat les associacions. També han alertat de la moda que s'està estenent entre els fans de la sèrie: fer-se tatuatges de números als braços, similars als que els nazis feien als presoners dels camps de concentració. A Stranger things, la seva protagonista, l'Onze (Millie Bobby Brown), duu tatuat un onze al braç, una identificació que li imposen els científics que investiguen els seus poders.

Des de les associacions es queixen que l'Instragram de Stranger things ha compartit imatges dels tatuatges dels fans. "No només és una burla del trauma compartit per la comunitat jueva i romaní, sinó que profana encara més els records vius dels supervivents de l'Holocaust i els seus descendents", critiquen.

stats