'Stranger things' torna invocant Freddy Krueger

La sèrie de Netflix estrena nova temporada després de tres anys d'espera

3 min
L'Eleven ara viu a Califòrnia però segueix tenint problemes per adaptar-se

BarcelonaTres anys. Això és el que han hagut d'esperar els seguidors de Stranger things per retrobar-se amb l'Eleven i la resta d'amics. La pandèmia, entre altres coses, va endarrerir el rodatge de la quarta entrega, que arriba aquest divendres a Netflix i que té com un dels seus principals referents la pel·lícula de terror Malson a Elm Street. La sèrie no només invoca aquest clàssic dels 80 a través de la trama, sinó també amb una de les incorporacions al repartiment: Robert Englund, que va donar vida al mític Freddy Krueger.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mentre al món real han passat tres anys –i això es nota en els protagonistes més joves, que ja són plenament adolescents–, en la ficció només han passat sis mesos dels fets amb què acabava la tercera temporada. La nova entrega arrenca el 1986, amb l'Eleven (Millie Bobby Brown), que ara es fa dir Jane, traslladada a Lenora Hills, Califòrnia, amb la família del Will (Noah Schnapp). La mare del Will, la Joyce (Winona Ryder), fa el que pot per arribar a final de mes, i el Jonathan (Charlie Heaton), el gran de la família, continua sent un marginat a l'institut. No és l'únic escenari de la sèrie, perquè aquesta temporada Stranger things té dues localitzacions principals més: l'agent Hopper (David Harbour) continua retingut a Rússia, tot i que tothom creu que està mort, i la resta del grup d'amics s'ha quedat a Hawkins, on continuen passant coses estranyes. Entre els fenònems inexplicables que tenen lloc al principi de la quarta temporada hi ha una criatura amb unes ungles afilades (una referència clara a Freddy Krueger) i la mort d'una animadora que sembla que està posseïda.

Un dels misteris als quals haurà de donar resposta la temporada és quin paper juga en l'univers de Hawkins i el seu món del revés el personatge que interpretarà Robert Englund. L'actor, que es va oferir als germans Duffer per a la sèrie, dona vida a Victor Creel, un home terrorífic que està ingressat en un psiquiàtric per un assassinat que va tenir lloc els anys 50. Seguint els tòpics del terror que tant agraden a Stranger things, la casa encantada dels Creel serà un dels escenaris als quals aniran a parar alguns dels protagonistes de la sèrie a la recerca de pistes per resoldre l'enèsim enigma de Hawkins.

La quarta temporada posa èmfasi en el terror i menys en el gènere d'aventures que va caracteritzar la sèrie al principi. "Aquesta temporada ja no tenim nens. Ja no podem fer els Goonies. Així que, de sobte, ens vam començar a endinsar d'una manera més clara en el cinema de terror que tant ens agrada. Ha sigut molt divertit fer el canvi", assegura Ross Duffer, meitat de la parella de germans que van crear la sèrie inspirant-se en el cinema de la seva infància.

Capítols de llarga durada

Després dels tres anys d'espera, els germans Duffer han optat per tornar per la porta gran i amb uns capítols de duració extensa: la temporada té nou episodis i tots superen l'hora. De fet, els dos episodis finals –que no s'estrenaran ara, sinó l'1 de juliol– duren respectivament una hora i vint-i-cinc i dues hores i mitja. Els creadors van decidir afegir un capítol addicional, el novè, quan ja portaven rodada la meitat de la temporada. El consideraven imprescindible per deixar resoltes com volien algunes de les trames i Netflix ho va aprovar ràpidament.

Tot i que no ha estrenat nou material des de fa tres anys, Stranger things continua sent considerat el gran fenomen de la plataforma de Reed Hastings, que ara més que mai, amb la primera pèrdua de subscriptors anunciada al final del primer trimestre, necessita fidelitzar l'audiència. "Fem broma dient que és la nostra temporada Joc de trons perquè és molt extensa. Crec que això és el més singular d'aquesta temporada", explicava Matt Duffer en una xerrada organitzada per la revista especialitzada Deadline.

A banda de ser la temporada més ambiciosa de la sèrie, segons els seus creadors la quarta entrega de Stranger things promet revelar per fi algunes de les incògnites que envolten Hawkins i els seus personatges. Donar respostes als espectadors és una de les raons per les quals han fet episodis tan llargs. "Cada temporada hem anat traient capes de la ceba, per dir-ho d'alguna manera. Però amb aquesta temporada volíem començar realment a donar respostes. Però per fer-ho bé necessitàvem temps i la temporada va començar a créixer i créixer", diu Ross Duffer. D'aquesta manera, la sèrie es prepara per al comiat definitiu, que tindrà lloc amb l'emissió de la cinquena temporada, segons ha confirmat Netflix. El món creat pels Duffer, però, és probable que revisqui perquè els germans han obert la porta a un possible spin-off del qual no han volgut donar detalls. Això sí, asseguren que Finn Wolfhard, que interpreta el Mike, és l'únic actor de la sèrie que ha sigut capaç d'endevinar la trama de la continuació.

stats