Mèdia Sèries 25/04/2022

David Simon torna a Baltimore amb 'La ciudad es nuestra'

El creador de 'The wire' estrena a HBO Max aquesta minisèrie sobre un cas real de corrupció policial

3 min
Una escena de 'La ciudad es nuestra'

David Simon i George Pelecanos, responsables de l'aclamada The wire, són dos cronistes indispensables de la realitat nord-americana. Vint anys després de l'estrena de la sèrie que els va fer famosos, la parella torna al conflictiu Baltimore per reprendre el seu relat sobre la brutalitat policial amb La ciudad es nuestra, minisèrie basada en un cas real que arriba aquest dimarts a HBO Max.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La ciudad es nuestra adapta el llibre homònim de Justin Fenton, experiodista del Baltimore Sun –diari on també va treballar Simon–, sobre l'escàndol de corrupció que va tenir lloc dins de la policia de la ciutat que es va fer públic l'any 2017. El detectiu Wayne Jenkins liderava un grup de policies de les forces especials de rastreig d'armes que van acabar sent condemnats per extorsió, pràctiques abusives i participació en una xarxa de distribució de drogues robades. Simon torna a caminar pels carrers de Baltimore després d'haver fet una immersió per altres ciutats i èpoques dels Estats Units. Després de The wire, va saltar al Nova Orleans post-Katrina amb Treme. Posterioment, va explicar la història de l'alcalde de Yonkers als anys 80 amb Show me a hero; el sorgiment de la indústria del porno al Nova York dels 70 amb The Deuce; i va adaptar Complot contra els Estats Units de Philip Roth.

Una generació després de 'The Wire'

El Baltimore de La ciudad es nuestra és bàsicament una continuació del de The wire, però ara amb una nova generació de policies al carrer. "Vam escriure els últims diàlegs de The wire fa 14 anys. Això és una generació en la vida d'un departament de policia si tens en compte que la carrera mitjana d'un policia és de vint anys. Bàsicament, la guerra contra les drogues contra la qual argumentàvem a The wire va continuar a bon ritme fins al punt que generacions de policies que havien après a no fer la feina i a no vigilar correctament ara són coronels i majors. I ara estan ensenyant a la propera generació a no fer la feina", explica Simon en una entrevista amb The Hollywood Reporter sobre les males pràctiques dins la policia de Baltimore.

La nova producció de Simon se centra en els errors del sistema però, sobretot, en la figura que estava al centre de la trama de corrupció, el detectiu Wayne Jenkins, que l'any 2018 va ser sentenciat a 25 anys de presó. En la sèrie, el personatge és interpretat per Jon Bernthal, vist a The walking dead i a El método Williams. La ciudad es nuestra arrenca, de fet, amb Jenkins fent un discurs davant del seu equip que, en aparença, sembla modèlic: rebutja la brutalitat policial perquè assegura que va en contra de la seva feina. La realitat, però, està molt lluny de les seves paraules i en poques escenes es fa evident que Jenkins té una estratègia de terror constant que aplica als carrers de Baltimore. Bernthal, que és conegut pel seu intens procés de preparació dels personatges, va tenir l'oportunitat de conèixer alguns dels policies que formen part de la unitat de rastreig d'armes i també el mateix Jenkins. L'actor, que havia tingut problemes per la seva agressivitat, explica que a l'hora d'enfrontar-se al personatge una de les preguntes recurrents que es feia era com era possible que una persona que és un pare compromès, com deia tothom, acabés liderant una gran trama de corrupció.

Tot i que La ciudad es nuestra agafa com a centre la figura de Jenkins, Simon rebutja la idea que els problemes dins la policia de Baltimore no comencen i acaben en una única persona, sinó que la corrupció parteix de com s'entén als Estats Units la lluita contra les drogues. "No hem aconseguit res amb la guerra contra les drogues. Les drogues segueixen estant tan disponibles com ho estaven abans. No hem fet res amb les taxes d'addicció, excepte veure-les pujar. No s'aconsegueix res. Però el que sí que es fa és omplir les presons i fer que les coses per les quals es recompensa la policia siguin armes i drogues requisades i detencions massives", reflexiona Simon, que amb la seva sèrie introdueix el debat de fins a quin punt la feina de les forces policials és o no efectiva.

Al voltant de la figura de Jenkins hi ha un gran ventall de personatges, com els policies que estan sota les seves ordres i altres companys de departament. A més de Bernthal, la sèrie compta amb actors com Josh Charles (The good wife), que interpreta Daniel Hersl, un policia que abans que comencés la investigació contra la unitat especial ja tenia reputació de ser una persona violenta. A diferència de Bernthal, Charles, que assegura que coneixia força la història perquè va néixer i créixer a Baltimore, va decidir no parlar amb Hersl, però sí que va voler veure totes les imatges disponibles del policia per captar la manera com Hersl es comportava amb els altres detectius quan no sabia que les càmeres els estaven gravant.

stats