Polèmica
Mèdia Sèries 08/09/2022

Frodo i la resta de hòbbits s'uneixen contra els atacs racistes a la sèrie d''El senyor dels anells'

Els actors que interpretaven els personatges a les pel·lícules originals han defensat el repartiment d''Els anells de poder'

3 min
Dominic Monaghan, Elijah Wood i  Billy Boyd, tres dels actors que interpretaven els hòbbits

BarcelonaEls hòbbits Frodo, Samseny, Merry i Pippin, o el que és el mateix, els actors Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan i Billy Boyd, han sortit en defensa dels intèrprets de la sèrie d'El senyor dels anells que han rebut insults racistes per part d'usuaris d'internet que s'autoanomenen fans del món creat per J.R.R. Tolkien. Els anells de poder, ficció que funciona com una preqüela de les adaptacions cinematogràfiques dels llibres, s'acaba d'estrenar amb gran èxit a Amazon Prime, on també es pot veure en català. Tot i la bona acollida, diversos usuaris d'internet que no estan d'acord amb el fet que actors negres donin vida a alguns dels protagonistes han omplert les xarxes de comentaris racistes i misògins.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els actors que van donar vida als hòbbits de les pel·lícules d'El senyor dels anells s'han unit per mostrar el seu suport als actors atacats. Elijah Wood, Dominic Monaghan i Billy Boyd han compartit una imatge de tots tres vestint una samarreta amb una il·lustració d'orelles d'elf de diferents tons de pell acompanyada del missatge "Tots sou benvinguts, aquí" escrit en èlfic. Per la seva banda, Sean Astin ha compartit una imatge en què duu una gorra amb el mateix lema i dibuix.

Tant les samarretes com la gorra són obra de Don Marshall, un usuari de TikTok que comparteix curiositats sobre l'univers d'El senyor dels anells i que té gairebé 600.000 seguidors. A principis de mes, Marshall, que s'ha mostrat entusiasmat amb la sèrie, va demanar als seus seguidors que l'ajudessin a identificar usuaris que deixaven comentaris racistes als seus vídeos.

Bona part dels insults racistes que ha rebut Els anells de poder han anat dirigits contra Ismael Cruz Córdova, que dona vida a l'elf Arondir; Sophia Nomvete, que interpreta la nana Disa, i Nazanin Boniadi, actriu britànica d'origen iranià que fa de Bronwyn. Cruz, actor afrollatí d'origen porto-riqueny, ha explicat que fa dos anys que aguanta insults de tota mena. "Vaig lluitar molt per aquest paper per aquest mateix motiu. Vaig sentir que podia portar aquesta torxa. Em vaig assegurar que el meu elf fos el més elf, el més increïble, perquè sabia que aquesta reacció arribaria. Mai no pots utilitzar com a excusa dir: «Però els elfs no són així». No ho eren, però ara sí", ha dit a Esquire. Nomvete també ha parlat dels atacs que ha rebut i ha defensat la necessitat de càstings inclusius. "La gent de color existeix al món. Així que em sembla una bogeria que no puguem existir en un món de fantasia", ha dit al Daily Beast.

A banda de comptar amb el suport dels hòbbits originals, els dos actors també han estat defensats pels seus companys de repartiment, que van fer públic un comunicat denunciant els insults. "J.R.R Tolkien va crear un món que, per definició, és multicultural. Un món en què persones lliures de diferents races i cultures s'uneixen, en una companyia, per derrotar el mal. Els anells de poder reflecteix això. El nostre món no ha sigut mai únicament blanc, el gènere fantàstic no ha sigut mai únicament blanc i la Terra Mitjana no ha sigut mai únicament blanca", remarquen.

J.R.R. Tolkien, que va escriure El senyor dels anells abans i durant de la Segona Guerra Mundial, ha estat acusat per alguns lectors d'incloure idees racistes en els seus llibres, en especial en els retrats que fa dels elfs, els nans i els orcs. Els usuaris que han insultat el repartiment d'Els anells de poder són espectadors suposadament fans de l'obra de Tolkien que creuen que la sèrie hauria d'estar protagonitzada íntegrament per actors blans. "La idea que algú cregui que pot saber què voldria Tolkien o què li agradaria no té cap mena de sentit", ha remarcat Morfydd Clark, actriu que interpreta Galadriel, la gran protagonista de la sèrie.

stats