TV
Mèdia Sèries 01/08/2022

Mor Nichelle Nichols, que va trencar des de 'Star Trek' barreres racials

El seu fill Kyle ha informat que l'actriu, de 89 anys, ha mort "per causes naturals"

Rory Elliott Armstrong
2 min
Martin Luther King, un fan de ‘Star Trek’

BarcelonaL'actriu i cantant nord-americana Nichelle Nichols, coneguda principalment pel seu paper de la tinenta Nyota Uhura a la sèrie televisiva de ciència-ficció Star Trek, ha mort als 89 anys. El seu fill Kyle Johnson ha informat que la seva mare va morir dissabte a la nit "per causes naturals". En una declaració a la seva web, ha escrit: "La seva llum, com la de les galàxies antigues que veiem ara per primera vegada, romandrà amb nosaltres i les futures generacions per poder gaudir, aprendre i inspirar-nos".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La presència de Nichols, una actriu negra, el 1966 en una sèrie de televisió emesa en horari de màxima audiència era en aquell moment una raresa. Fins aleshores les dones afroamericanes apareixien com a treballadores domèstiques o amb papers molt menors, mentre que Uhura era una integrant més de la tripulació multicultural de la nau Enterprise. Martin Luther King va arribar a considerar-lo "el primer paper no estereotipat encarnat per una dona negra a la història de la televisió", segons recorda la CNN.

De fet, va ser protagonista del primer petó entre persones de diferent color quan el seu personatge es va besar amb el capità James Kirk, interpretat pel canadenc blanc William Shatner. La mateixa Nichols destacava en una entrevista el 2014 que aquest petó "va canviar per sempre la televisió i també va canviar la manera com la gent es mirava entre si".

La sèrie va durar tres temporades i després Nichols es va dedicar a la carrera espacial. Va ajudar l'agència espacial nord-americana, la NASA, a ser més diversa amb un programa per reclutar astronautes com Sally Ride, Judith Resnik o Guion Bluford. Companys de la sèrie original com George Takei (Sulu) i William Shatner (el capità Kirk) han volgut mostrar els seus condols a les xarxes socials. "La seva va ser una vida ben viscuda i va ser un model per a tots nosaltres", ha afegit el seu fill.

stats