Plataformes
Mèdia  /  Sèries 30/11/2022

Les set sèries imprescindibles d'aquest desembre

Les plataformes es posen nadalenques amb propostes com 'Smiley' i 'Totes les bèsties petites i grosses'

5 min
Carlos Cuevas protagonitza 'Smiley'

BarcelonaAmb l'any a punt d'arribar a la fi, i amb tots els mitjans confeccionant ja la llista de les millors sèries del 2022, les plataformes gasten els seus últims cartutxos. Moltes de les propostes tenen un marcat esperit prenadalenc: els serveis de streaming són conscients que amb l'arribada de les festes (i el fred) és més que probable que els espectadors recorrin al clàssic pla de sèrie, manta i família. Així doncs, preparem-nos per sèries felices o romàntiques i entreteniment amb crispetes.

1.
'Fácil'

1 de desembre / Movistar+

Les quatre protagonistes de 'Fácil'

La nova sèrie de Movistar+ arriba amb polèmica de baixa intensitat incorporada. Anna R. Costa (codirectora d’Arde Madrid) adapta la novel·la Lectura fácil de Cristina Morales, que explica la història de quatre dones amb discapacitat intel·lectual que comparteixen un pis tutelat a Barcelona i que veuen com les seves ànsies d’independència xoquen amb les limitacions que els imposa la societat. L’autora del llibre va encendre l'ànim quan aquest estiu va publicar una columna a Rockdelux sota el pseudònim de Crispina Modales, que anava acompanyada de la foto de l’autora, en què rebatejava la sèrie com a Nazi i li dedicava crítiques força dures: “Nazi no crítica l’establishment contemporani de la discapacitat i la salut mental perquè pretén arribar a aquell gran públic que dota els serveis socials de poders messiànics d’integració en el capitalisme de merda en el qual vivim i que deliberadament amaga la verdadera naturalesa de les treballadores socials”. A més, Morales assegura que el màxim atreviment de la sèrie és dir “que les regents del món de la discapacitat són unes paternalistes pijes de Pedralbes”. Costa va reconèixer sentir-se disgustada per les paraules de Morales i va assenyalar que l’únic tema relacionat amb la sèrie del qual podria parlar l’autora era “de la quantitat extraordinària de diners que va cobrar pels drets”.

Fácil es va presentar al Festival de Sant Sebastià d’aquest any i té un repartiment que barreja actrius amb una carrera consolidada com ara Anna Castillo i Natalia de Molina amb debutants com Coria Castillo i Anna Marchessi , l’única de les quatre protagonistes que té diversitat funcional.

2.
'La última'

1 de desembre / Disney+

Aitana Ocaña i Miguel Bernardeau

No són poques les estrelles de la música que han intentat obrir-se camí en la interpretació. Aitana Ocaña , sorgida del fenomen OT, és la darrera cantant pop que ho intenta. Ho fa amb La última, sèrie que protagonitza al costat de la seva parella a la vida real, Miguel Bernardeau, conegut per Élite. La última no enganya ningú: és un producte només apte per a consum dels espectadors més joves i, preferiblement, fans d'Aitana, que a la sèrie interpreta la Candela, una aspirant a cantant que s'enamora del Diego, un noi problemàtic.

3.
'Slow horses'

2 de desembre / AppleTV+

Gary Oldman a la nova temporada de 'Slow horses'

Els espies més maldestres de la televisió tornen a l'acció. Slow horses, una de les sorpreses del 2022, estrena segona temporada (va ser rodada al mateix temps que la primera, que va arribar a AppleTV+ l'abril d'aquest any). Els nous episodis adapten Leones muertos, la segona entrega de la saga protagonitzada per l'irascible Jackson Lamb (Gary Oldman), el líder del grup d'espies que van acabar desterrats a Slough House després d'haver comès errors professionals imperdonables. En aquesta ocasió, diversos secrets de la Guerra Freda posaran de cap per avall els carrers de Londres. Si sentiu enyorança dels relats d'espies amb un cert punt canalla, aquesta és la sèrie que heu de descobrir. A banda d'un immens Oldman, us trobareu amb Kristin Scott Thomas i Jonathan Pryce, entre altres. Una de les incògnites és si reapareixerà Olivia Cooke, ara en ple auge de popularitat gràcies a La casa del dragón –hi interpreta Alicent Hightower– i que a la primera temporada de Slow horses tenia un paper clau.

4.
'Smiley'

7 de desembre / Netflix

Carlos Cuevas i Miki Esparbé

L'adaptació de la popular obra de teatre de Guillem Clua té tots els números de ser un dels èxits prenadalencs de Netflix. No només perquè es tracta d'una història amb un bon nombre de fans, sinó també perquè la sèrie té com a protagonistes dos dels sex symbols oficials de Catalunya, Carlos Cuevas i Miki Esparbé. Ells agafen el relleu de Ramon Pujol i Albert Triola, que van interpretar al teatre l'Àlex i el Bruno, una parella aparentment impossible. El primer acaba de patir un desengany amorós i en ple atac de desesperació envia un missatge de veu reclamant explicacions al seu amant. La mala fortuna fa que el missatge no vagi a parar al receptor desitjat, sinó al Bruno, a qui no coneix de res. A partir d'aquest malentès es teixirà una relació entre tots dos plena d'estira-i-arronses. La sèrie ha estat rodada en castellà amb alguns fragments en català i tindrà versió doblada íntegrament al català.

5.
'Totes les bèsties petites i grosses'

13 de desembre / Filmin

La parella protagonista de 'Totes les bèsties petites i grosses'

Poques sèries més acollidores que Totes les bèsties petites i grosses, una de les propostes més populars de Filmin. La sèrie britànica, que adapta els llibres de James Herriot, pseudònim d'Alf Wight, estrena una tercera temporada en què la felicitat tradicional de les seves trames serà amenaçada per l'inici de la Segona Guerra Mundial, cosa que ja s'avançava al final de l'anterior entrega. Davant aquest moment històric, el jove veterinari protagonista, que ja ha pogut consolidar la història d'amor amb la Helen, es planteja si hauria d'allistar-se a l'exèrcit per defensar el país. Com és tradició, s'espera que la nova temporada tingui un especial nadalenc, tot i que Channel 5 encara no ha anunciat quin dia s'emetrà. Sí que és segur que hi haurà una quarta entrega.

6.
'Emily in Paris'

21 de desembre / Netflix

Lily Collins és l'Emily

Què seria del desembre sense poder criticar les trames surrealistes d'Emily in Paris? La sèrie més odiada de Netflix , però alhora una de les més vistes, torna amb una nova temporada plena d'outfits totalment impossibles pel fred parisenc i sabates de taló que serien capaces de posar en perill els millors equilibristes del món. En aquesta ocasió, l'ultrafantàstica Emily haurà de prendre decisions importants tant pel que fa a la seva vida professional com personal. ¿Tornarà a Chicago o es quedarà a París per treballar per la Sylvie? Qui ocuparà el seu cor, ¿el francès Gabriel o el britànic Alfie? Podem carregar molt contra Emily in París, però tots sabem que quedarà al capdamunt del rànquing de les sèries més vistes de Netflix.

7.
'Tom Clancy's Jack Ryan'

21 de desembre / Amazon

John Krasinski

La tercera temporada de la sèrie d'acció, un dels encerts del catàleg d'Amazon, arriba després d'una espera de tres anys a causa de la pandèmia. Segons ha avançat la plataforma, en aquesta nova entrega Jack Ryan es veurà implicat per error en una complicada conspiració. Això el convertirà en un fugitiu que es desplaçarà per tot Europa clandestinament. L'ambiciosa sèrie, que John Krasinski (The office) produeix a més de protagonitzar, s'ha rodat al Regne Unit, el Canadà, els Estats Units, el Marroc, Rússia i Colòmbia. El mateix dia que s'estreni la tercera temporada, Amazon Prime afegirà l'àudio en català de tota la sèrie.

stats