Crítica de sèries

'Slow horses': espies tronats al servei de l'antifeixisme

Gary Oldman protagonitza una sèrie d'intriga que desmitifica amb sarcasme la figura de l'agent secret

3 min
Gary Oldman a la sèrie 'Slow horses'

'Slow horses'

Dirigida per James Hawes per a Apple TV+. En emissió a Apple TV+

En una de les millors pel·lícules, no només d'espies, del cinema contemporani, El talp (2011), de Tomas Alfredson, Gary Oldman dona vida a George Smiley, l'agent secret britànic creat per John le Carré que es perfila com l'antítesi del glamur i la petulància de James Bond. Home discret en l'actitud i en el físic, desencantat amb les ideologies i les proclames patriòtiques del govern per al qual treballa, Smiley, tanmateix, es mostra sempre eficient en la seva tasca com a funcionari de la intel·ligència britànica. Gary Oldman també és el protagonista de Slow horses, la sèrie d'espies d'Apple TV+ que adapta les novel·les homònimes de Mick Herron i en què dona vida a Jackson Lamb, gairebé una reinterpretació bukowskiana de l'Smiley d'El talp, onze anys més tard.

El Lamb és el cap de la Slough House, el "fangar", un departament tan atrotinat com els treballadors que l'integren i on van a parar els agents expulsats per una raó o altra de la central de l'MI5. Amb els cabells llardosos, barba de tres dies, el posat de no fotre brot en tota la jornada dins d'un despatx ben rònec, Lamb es dedica a desmotivar el personal i recordar-los els seus defectes. Semblaria que som davant d'una revisió sarcàstica, estripada i desmitificadora de l'imaginari dels agents secrets, però Slow horses acaba matisant aquesta primera impressió. Efectivament, Lamb està de tornada de tot, es tira pets a l'oficina i encadena reguitzells d'insults cap a tots els treballadors. Però també és un gat vell capaç de salvar el cul als caps de l'Agència quan no se'n surten, i protegeix el seu equip de qualsevol amenaça externa. En aquesta primera temporada de la sèrie, un grup d'ultradreta, els Fills d'Albió, ha raptat un jove còmic d'origen pakistanès i amenaça amb decapitar-lo en streaming. Quan la central dirigida per Diana Taverner (Kristin Scott Thomas) la caga, els cavalls lents de l'MI5 comandats per Lamb entraran, a la seva manera, en acció.

Kristin Scott Thomas i Gary Oldman a la sèrie 'Slow horses'.

Slow horses esdevé una celebració amarada d'humor d'aquesta colla de perdedors, des d'en River (Jack Lowden), la jove promesa caiguda en desgràcia, a en Roddy (Christopher Chung), el geni de la informàtica insuportable, passant per la Catherine (Saskia Reeves), la veterana assistent amb un passat traumàtic, que es jugaran la vida per salvar el noi segrestat. Lluny de la sofisticació de l'oficina central de l'Agència, la sèrie es belluga per una Londres gris, de racons i bars poc carismàtics, en sintonia amb els personatges. Com també feien a la seva manera les ficcions de Stieg Larsson, Slow horses vehicula a través d'un thriller carregat d'intriga i divertiment un missatge antifeixista de totes totes. Però l'MI5 també amaga el seu cantó fosc. Per exclusió, els cavalls lents acaben sent els personatges amb més legitimació moral de la història, tot i que no estiguin exempts d'ombres.

Slow horses confirma un cop més la bona política de continguts originals que està desplegant Apple TV+: obres de qualitat però que no presumeixen d'aquella aura de prestigi ni de profunditat tràgica del model HBO, amb un nombre d'episodis raonable (aquesta, només sis), històries atractives, posada en escena més que acurada i periodicitats assumibles. De Slow horses ja en tenen llesta una segona temporada, Dead lions, que s'estrenarà aquest mateix any en una data encara per concretar. L'audiència de la primera ja la tenen assegurada.

stats