Mèdia 21/10/2017

Els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, contra l'amenaça d'intervenció

La plantilla de l'emissora pública adverteix que no reconeixerà un director imposat des de Madrid

Ara
5 min
TV3 ha vist reduïda la seva oferta de canals els darrers anys

BarcelonaRebuig generalitzat des del món del periodisme a la intenció del govern espanyol d'intervenir els mitjans públics catalans a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. Després que aquest dissabte al matí el president espanyol, Mariano Rajoy, hagi anunciat els plans de l'executiu, s'han multiplicat els missatges de repulsa per part dels professionals de TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN), i també d'altres mitjans de comunicació i associacions professionals del sector.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, el consell professional de TV3 considera que "la presa de control dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat que vol fer el govern espanyol, amb el suport del Partit Popular, el PSOE i Ciutadans" és "un atac directe, indigne i impúdic a la llibertat d'expressió, d'informació i de premsa, i a la professionalitat dels seus treballadors", i manifesta la determinació dels professionals de la cadena de mantenir-se "fidels al mandat del Parlament de Catalunya elegit democràticament el 27 de setembre del 2015".

En un comunicat, aquest organisme format per periodistes de la televisió pública assenyala que "TV3 i Catalunya Ràdio pertanyen a tots els catalans" i "han contribuït i contribueixen a fer reviure, viure i créixer la llengua i la cultura catalanes, han estat i són elements d'integració i són els mitjans més ben valorats pels ciutadans de Catalunya".

El consell adverteix els "promotors" de l'aplicació de l'article 155 que "no cal" que garanteixin la "informació veraç, objectiva i equilibrada", que segons l'acord del govern espanyol és l'objectiu de la seva intervenció a TV3. "Ja ho fem. I els ciutadans així ens ho reconeixen quan busquen informació", remarca l'organisme.

Per la seva banda, el comitè d'empresa de la televisió pública considera "intolerable que s'estableixi un control per part del govern de l'Estat que, a més, ostenta cotes lamentables d'intervencionisme en els mitjans que controla com fa temps que denuncien els treballadors de RTVE".

En el mateix sentit s'han manifestat el consell professional i el comitè d'empresa de Catalunya Ràdio, que en un comunicat conjunt han advertit que si el govern espanyol imposa un nou director de l'emissora que no hagi estat proposat pel consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ni avalat pel Parlament, no tindran "més remei" que "no reconèixer la seva autoritat".

Aquests dos organismes consideren "un insult a la professionalitat de tots els treballadors" de l'emissora el fet que el govern espanyol pretengui intervenir Catalunya Ràdio per garantir "una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l'equilibri territorial". "La informació que transmeten els treballadors de Catalunya Ràdio sempre, sempre, sempre ha estat, és i serà veraç, objectiva i equilibrada. Així ho confirmen tots els informes d'observança del pluralisme del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i les enquestes periòdiques del CEO i del CIS". "Posar-ho en dubte és una ofensa que reclamem que es rectifiqui de la manera més ràpida i convincent possible", afegeixen.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) també ha emès un comunicat en què es compromet a "continuar, ferma, amb la missió d'oferir a tots els ciutadans de Catalunya, en compliment del mandat del Parlament, un servei públic de qualitat, compromès amb els principis ètics i democràtics, i amb el pluralisme". L'ens públic recorda que la llei que el va crear es va aprovar al Parlament el 1983 amb "per unanimitat de totes les forces polítiques", i subratlla que TV3 i Catalunya Ràdio "informes d’observança del pluralismedades objectives

També el Col·legi de Periodistes ha condemnat "de manera contundent" la voluntat del govern espanyol de "prendre el control directe de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN a l'empara de l'article 155 de la Constitució", i denuncia que "intervenir els mitjans públics titularitat del govern de la Generalitat és un atac directe sense precedents a la democràcia i la llibertat d'expressió, un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans".

En un comunicat, aquesta entitat considera que la decisió del govern espanyol "qüestiona de manera intolerable i inadmissible la professionalitat de TV3 i Catalunya Ràdio". A més, segons el Col·legi, "la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio és també una vulneració del dret a la informació, un pilar bàsic per a la democràcia, ja que aquests mitjans són punts de referència informativa inequívocs per a la societat catalana".

"Aquesta intervenció del govern espanyol posa en risc i qüestiona la independència periodística", afegeix el Col·legi, que fa un reconeixement explícit a "la tasca professional de les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio" i "es posa al costat dels comitès professionals d'aquests mitjans per defensar el retorn a l'ordenament jurídic propi de Catalunya que els regula".

Per la seva banda, el Grup de Periodistes Ramon Barnils qualifica la decisió del govern espanyol d'"atac sense precedents a les llibertats d'expressió i d'informació". En un comunicat, l'entitat condemna "amb contundència i rotunditat" l'actuació del govern espanyol i mostra el seu suport als treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies, que amb "el seu compromís i la seva professionalitat" han permès que els mitjans públics catalans contribuïssin "decisivament a la cohesió social" del país.

També s'ha posicionat "frontalment i radicalment" en contra de l'amenaça d'intervenció el Sindicat de Periodistes de Catalunya, que troba "especialment sagnant" que aquesta mesura, que pretén garantir "una informació veraç, objectiva i equilibrada", la vulgui dur a terme "un govern caracteritzat per la utilització fins a límits exagerats dels mitjans de comunicació d'àmbit estatal com RTVE".

En un comunicat, l’entitat dona "tot el suport als treballadors dels mitjans de la CCMA", que, "si han criticat durant anys les ingerències governamentals i partidistes per part dels partits catalans, rebutjaran encara amb més força un desembarcament de comissaris, aquests sí directament polítics, que volen ser les eines d'una instrumentalització de la informació i de la programació al servei de la política del govern Rajoy".

Des de l'ACN, el seu director, Marc Colomer, ha assegurat en un tuit que l'agència "referma el compromís amb la pluralitat, la independència periodística, el rigor i la professionalitat". Per la seva banda, el comitè d'empresa "rebutja la intervenció" i "defensa la pluralitat dels mitjans públics catalans i dels seus treballadors".

Les mostres de suport a TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN han arribat també des d'altres mitjans. És el cas del comitè d'empresa de RAC1 i RAC105, que ha condemnat "amb tota rotunditat" l'anunci del govern espanyol de "controlar els mitjans de comunicació públics catalans", que "són des de fa dècades pilars bàsics de la democràcia a Catalunya i han estat, són i seran una estructura imprescindible per a la cohesió social, la difusió de la llengua i la cultura del nostre país".

"No podem permetre el silenci davant d'aquest atac sense precedents", diuen els treballadors de l'emissora privada, i mostren el seu "suport" als "companys" de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN.

Des de Betevé, la televisió pública de Barcelona, el comitè d'empresa també ha mostrat a través de Twitter el seu "suport" als treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, i també ho ha fet el comitè de La Xarxa, que s'ha posicionat al costat del "dret a la informació" i de la "independència dels mitjans".

Per la seva banda, els treballadors, la direcció, el consell editorial i el consell d'administració de l'ARA han emès també un comunicat conjunt per "rebutjar i condemnar rotundament" la decisió d'intervenir els mitjans públics catalans. "TV3 i Catalunya Ràdio han sigut durant els últims 30 anys un pilar fonamental de la societat catalana. Defensem la feina que han dut a terme els nostres companys. TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies són i continuaran sent una eina imprescindible per cohesionar la societat i consolidar la presència i difusió de la llengua i la cultura catalanes", afirma aquest diari.

"L'ARA està al costat de la llibertat de premsa, la democràcia i les institucions catalanes. Aquesta mesura és un atac no només contra els professionals de la comunicació sinó també contra el dret a la informació, sense el qual no hi ha democràcia", conclou el comunicat.

stats