07/06/2014

Tres braçalets més o menys intel·ligents

4 min
Fitbit Flex, Samsung Gear Fit i Pebble Steel

Vist que l’índex d’adopció de telèfons mòbils intel·ligents en els mercats occidentals s’acosta a la saturació, perquè tothom que vol tenir un smartphone ja el té, la batalla dels fabricants d’electrònica per introduir-se en les nostres bosses i butxaques s’està desplaçant als nostres canells. La majoria de les grans marques i tota una colla de nouvinguts han presentat o bé preparen algun model de braçalet amb funcions de registre d’activitat física o de complement del telèfon. Per això, després de més de 12 anys sense portar rellotge de polsera, he provat durant unes setmanes tres dispositius que representen diferents enfocaments de l’electrònica per portar posada, i també tres nivells de preu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Fitbit Flex. Per 99 euros, és el més econòmic de tots tres i també el menys ambiciós. Aquest braçalet de goma fa tres coses: comptar passes, registrar els moviments mentre dormim i vibrar discretament en resposta a les alarmes que programem. No té pantalla ni botons: només cinc llumetes que indiquen, en increments del 20%, quin percentatge del nostre objectiu diari de passes hem assolit: quan s’encenen les cinc, ja podem tornar tranquils a casa. Cada usuari especifica el seu objectiu personal amb una aplicació gratuïta per a mòbils Android i iPhone que també serveix per programar una o més alarmes silencioses, sigui per recordar-nos alguna tasca o per despertar-nos sense molestar el veí de llit. I és que si portem el Flex posat durant la nit, l’aplicació ens indicarà la qualitat del nostre son. Això sí, cal indicar-li explícitament quan ens posem a dormir i quan ens llevem, mitjançant uns copets amb el dit, que és també la manera d’aturar les alarmes. Hi ha polseres en diversos colors i és submergible, de manera que no cal treure-se’l per dutxar-se o per nedar. Posats a portar alguna cosa al canell, he trobat a faltar al Flex una funció de rellotge. Fitbit venia un altre model més car que sí que la tenia, el Force, però l’ha retirat del mercat perquè alguns compradors es van queixar que la polsera els irritava la pell.

Samsung Gear Fit. Aquest híbrid entre rellotge connectat i braçalet esportiu costa 199 euros. La seva pantalla tàctil en color és senzillament espectacular, tot i que no té sensor d’il·luminació ambiental. Serveix tant per mostrar les notificacions i missatges -correu, xat, alertes- de les aplicacions dels smartphones Samsung vinculats, com per manipular les funcions incorporades, la més destacada de les quals és el polsímetre: a l’interior, en contacte amb la pell, porta un sensor de ritme cardíac, que transmet les lectures a l’aplicació mòbil S-Health del mateix fabricant. També compta passes; en aquest cas, n’indica la xifra exacta i ens premia amb una medalla virtual quan hem assolit l’objectiu diari, a més de vibrar. El Gear Fit és, com té per costum Samsung, un equip excel·lent amb un programari molt millorable. Per exemple, no hi ha manera de desactivar les notificacions durant la nit, de manera que pot ser que el llum de la magnífica pantalla ens desperti. Registra les hores de son, però no detecta quan ens posem a dormir. I la sincronització amb les aplicacions pròpies de Samsung és més aviat dubtosa: les lectures del podòmetre i el pulsímetre acostumen a discrepar amb les del telèfon Galaxy S5, que també fa les dues funcions. Només és compatible amb els mòbils Samsung més recents: l’aplicació complementària no és a la Play Store de Google, només a la botiga pròpia del fabricant.

Pebble Steel. Els 249 dòlars que costa l’Steel (182 euros, però cal afegir-hi l’IVA i els aranzels, més de 80 euros en el meu cas) el situen en la banda alta del segment dels rellotges connectats. L’Steel és el model de luxe d’aquest fabricant. Comparteix amb el Pebble original (100 dòlars menys) l’ús d’una pantalla en blanc i negre de tinta electrònica, com la dels lectors de llibres, però molt més resistent i la carcassa metàl·lica li dóna més aspecte de rellotge que de gadget. Inclou dues corretges: de pell i de metall, que és la que cal posar-li per aprofitar que és submergible. Disposa d’aplicacions pròpies per a mòbils Android i iPhone, i desenvolupadors independents n’han creat també per a BlackBerry i Windows Phone. Gràcies a elles fa la seva funció principal, la de pantalla secundària del telèfon que evita haver de treure’l de la butxaca per veure qui ens truca, llegir els missatges o els tuits.

El que diferencia els Pebble d’altres rellotges connectats és el catàleg d’aplicacions de tercers. N’hi ha unes mil, entre les que funcionen de manera autònoma al rellotge i les que necessiten al mòbil una aplicació vinculada. Per exemple, pot mostrar a la pantalla les indicacions del GPS o la imatge que veu la càmera del telèfon, controlar a distància el disparador o el pas de les diapositives, detectar el moment òptim per despertar-nos quan dormim menys profundament o vibrar al ritme d’un metrònom per ajudar-nos a seguir la pulsació quan fem música. Això sí, admet un màxim de vuit aplicacions instal·lades simultàniament, comptant els múltiples dissenys d’esfera de la pantalla del rellotge que es poden descarregar o crear personalitzadament.

Si només voleu registrar la vostra activitat física, en teniu prou amb el Fitbit Flex o algun dels seus rivals, com el Jawbone Up, el Polar Loop i el Garmin Vivofit. En canvi, els rellotges connectats són més diversos. Durant els dies que he portat el Gear Fit i el Pebble Steel, he comprovat que disminueix considerablement la quantitat de vegades que miro el telèfon durant el dia, i quan ets amb algú sempre és més discret mirar el rellotge que manipular el mòbil. Entre tots dos, la versatilitat del Pebble compensa la diferència de preu amb el Samsung. D’altra banda, la connexió permanent via Bluetooth escurça entre un 5% i un 10% la durada de la bateria del mòbil, però queda compensat amb l’estalvi d’encendre’l menys vegades. Això sí, haureu d’afinar la configuració de les notificacions: si teniu a sobre de la taula l’ordinador, la tauleta, el mòbil i porteu posat el rellotge, cada vegada que us arribi un missatge gaudireu d’un concert personal de carilló. Ara, amb vibració incorporada.

stats