Plataformes
Mèdia TV 06/10/2022

Les 'Derry girls' es fan grans i s'acomiaden del públic

La sèrie irlandesa estrena la seva tercera i última temporada a Netflix

3 min
'Derry Girls'

BarcelonaSón esbojarrades i es fiquen en els problemes més surrealistes, però les Derry girls –o, el que és el mateix, l'Erin, l'Orla, la Clare, la Michelle i el James– han enamorat tots els espectadors que s'han acostat a aquesta sèrie irlandesa que es pot veure a Netflix. Després de mig any d'espera –al Regne Unit es va estrenar al maig–, la plataforma per fi incorpora la tercera i última temporada d'aquesta comèdia que es mira l'època més dura del conflicte d'Irlanda del Nord, als anys 90, des d'un punt de vista humorístic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Basada lliurement en la infància de la creadora de la sèrie, Lisa McGee, Derry girls arrenca la seva última temporada amb les adolescents protagonistes preocupades pels seus resultats finals de secundària i plantejant-se, potser per primera vegada, què faran un cop acabin l'escola. "Crec que totes han crescut molt. I crec que totes comencen a pensar què volen fer amb les seves vides. I això sempre té un efecte dins de la dinàmica d'un grup d'amics", detalla Saoirse-Monica Jackson, que interpreta l'Erin, la líder del grup i aspirant a escriptora. Si bé cadascun dels personatges estarà immers en el seu propi procés d'autodescobriment, l'actriu assegura que en els moments difícils se seguiran fent costat. "S'enfrontaran a reptes i viuran moments difícils. Hi haurà moments complicats que desestabilitzaran l'amistat", afegeix Louisa Harland, que interpreta la sempre peculiar Orla, cosina de l'Erin.

Quan la sèrie es va estrenar l'any 2018 les actrius que interpretaven les protagonistes eren desconegudes. Passats quatre anys, ja són reconegudes pel gran públic, especialment Nicola Coughlan, que a l'èxit de Derry girls se li ha de sumar la fama que li ha donat ser una de les protagonistes de Los Bridgerton (actualment té 2,3 milions de seguidors a Instagram). L'actriu, que serà la cara principal del drama d'època en la seva tercera temporada, va haver de combinar el rodatge del final de Derry girls amb el de la segona entrega de Los Bridgerton. "Ho recordo tot una mica borrós i molt intens, perquè al meu personatge, la Penelope, li passen moltes coses. Vaig acabar de rodar Los Bridgerton un divendres al matí –la productora va compactar totes les seves escenes finals–, dissabte vaig volar, diumenge vaig fer proves de maquillatge i vestuari i dilluns ja estava al set de Derry girls. Tenia el cervell fregit", ha explicat l'actriu.

Episodi extra

L'última temporada de Derry girls té set episodis. El setè capítol és, de fet, una entrega extra de 45 minuts que explora un moment clau de la història d'Irlanda del Nord, la votació de l'Acord de Divendres Sant que va suposar la renúncia de la lluita armada per part de l'IRA Provisional. McGee ha detallat que aquest episodi va patir alguns canvis respecte a la seva idea original, que inicialment era purament còmica i que, finalment, té una trama amb pes dramàtic que implica l'Erin i la seva amiga Michelle. "Recordo haver dit als nostres dos executius: «Tinc una idea, però no sé si vull anar per aquest camí perquè és una mica aclaparadora, així que espero que no us agradi». Els vaig explicar la història de l'Erin i la Michelle i em van dir: «Ens agrada molt». Així que vaig haver de fer-la", explica.

Derry girls s'acomiada amb la seva tercera temporada i, segons McGee, hi ha poques possibilitats que en un futur puguem veure més aventures de les noies. "Mai saps què pot passar d'aquí deu anys, però com a guionista saps quan una cosa està acabada. Les trobaré a faltar, però crec que he dut aquests personatges on creia que havien d'anar", afirma la creadora.

stats