Eurovisió 2024: on i quan es farà i tot el que se'n sap

Les diferents delegacions ja han començat els assajos per al festival

3 min
Nebulossa, representant d'Espanya a Eurovisió, en una actuació recent

BarcelonaNo hi ha edició d’Eurovisió sense polèmica, sigui petita o grossa. La d’enguany forma part del segon grup, ja que des de fa mesos s'arrossega la indignació per la participació d’Israel en plena guerra de Gaza. Després de moltes anades i vingudes, la delegació israeliana estarà present al festival i, per si això no enfadés prou els seus detractors, la seva representant, Eden Golan, està molt ben valorada a les cases d’apostes (està situada en setena posició). L’altra polèmica és de caràcter més local: ¿tindrà algun impacte a Eurovisió el Zorra de Nebulossa o passarà totalment desapercebuda? La incògnita es resoldrà a la gran final. Quan és Eurovisió 2024? Quin dia i a quina hora comença? On es pot veure? A continuació et responem tots aquests dubtes.

Quan serà Eurovisió 2024? Data i hora de la final

Tradicionalment, Eurovisió se celebra al maig. Aquest 2024 les dates triades són del 7 a l’11 de maig. Com és habitual, hi haurà dues semifinals –la primera el dimarts 7 de maig i la segona el dijous 9 de maig– i una gran final, que tindrà lloc el dissabte 11 de maig. Les tres gales es retransmetran en directe.

A les semifinals hi participen tots els països que necessiten aconseguir el passi per a la final, que són tots excepte els coneguts com els big five, un grup format pel Regne Unit, Espanya, França, Itàlia i Alemanya. El país amfitrió, enguany Suècia, també té garantit un lloc a la final. Una de les novetats de l’edició d’aquest any és que els big five també hauran d’actuar a les semifinals. Fins ara simplement s’emetia un vídeo d’un fragment de les propostes d’aquests països. El Regne Unit, Alemanya, i Suècia actuaran a la primera semifinal, mentre que Espanya, França i Itàlia actuaran a la segona.

On veure la final

Eurovisió és un festival organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió, que engloba les televisions i ràdios públiques d'Europa. Així doncs, a l'estat espanyol el festival es retransmet a través de RTVE, que també és qui envia el representant espanyol al certamen. La primera semifinal, la del dimarts 7 de maig, es podrà veure a través de La 2 a partir de les 21 h, mentre que la segona semifinal, la del dijous 9 de maig, es retransmetrà a través de La 1 perquè Espanya hi actuarà i té a dret a vot per triar els deu països que passen a la final (el sistema de vot és per televot).

Pel que fa a la gran final, La 1 té preparada una programació especial. A banda del festival, que s'emetrà a partir de les 21 h, també hi haurà un programa de postgala conduït per Aitor Albizua i Angy Fernández, que va ser una de les aspirants a representar aquest any Espanya a Eurovisió.

Quant dura la final?

Tot i que al festival d'Eurovisió s'hi presenten 37 països, només 25 podran competir a la final. L'alt nombre de participants fa que la gala de la final sigui llarga: no acostuma a baixar de les quatre hores i, per tant, el guanyador o la guanyadora no se sol saber fins arribada la una de la matinada.

¿A quina ciutat serà el Festival d'Eurovisió 2024?

Aquesta serà la setena vegada que Suècia acollirà el festival d'Eurovisió. De fet, el país nòrdic empata amb Irlanda com l'estat que més vegades ha guanyat el certamen. Sempre que Suècia ha hagut d'organitzar el festival, ha alternat les ciutats triades com a seu. Els anys 1975, 2000 i 2016 la ciutat escollida va ser Estocolm, la capital del país. En canvi, el 1985 l'amfitriona va ser Göteborg. L'edició d'aquest any, la 68a, tindrà lloc a Malmö, una ciutat que ja sap què és organitzar el concurs, ja que en va ser la seu el 1992 i el 2013.

El festival d'aquest any és especialment simbòlic per a Suècia, ja que es compleixen 50 anys de la victòria d'ABBA amb Waterloo, considerada pels experts el millor tema nascut del certamen de la cançó.

stats