Israel aconsegueix l'aprovació d'Eurovisió amb una tercera cançó "apolítica"

La tercera proposta que han presentat no té les referències polítiques dels dos temes anteriors

2 min
Eden Golan, representant d’Israel a Eurovisió.

La tercera és la bona. Israel participarà en el festival d'Eurovisió després de presentar una tercera proposta de cançó que ha rebut l'aprovació de la Unió de Radiodifusió Europea (UER), organitzadora del certamen. Segons ha confirmat la televisió pública israeliana Kan, el comitè de supervisió d'Eurovisió ha donat el vistiplau al tema Hurricane, interpretat per Eden Golan, i d'aquesta manera Israel se salva de la desqualificació, un perill al qual s'enfrontava després de presentar propostes amb un marcat caràcter polític, prohibit per l'organització. El festival se celebrarà l'11 de maig a Malmö (Suècia).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La participació d'Israel a Eurovisió ha estat històricament marcada per la polèmica, amb diverses entitats demanant el veto del país pel seu tracte als palestins. Les crítiques han pujat de to aquest any arran de la massacre de la guerra de Gaza. Així i tot, la UER sempre ha mantingut que no s'expulsaria Israel per aquesta qüestió, tret que incomplís les normes del festival, com ara voler participar-hi amb un tema que inclogués manifestos polítics.

En les últimes setmanes Israel havia presentat dues cançons al festival, October rain i Dance forever, totes dues rebutjades per l'organització perquè considerava que les lletres feien menció a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. La cançó amb què finalment competirà es basa en la melodia d'October rain, però té una lletra nova. Eden Golan va enregistrar el tema aquesta mateixa setmana i la cançó es donarà a conèixer al país diumenge en un programa especial que es podrà veure a Kan.

Malgrat que inicialment la televisió pública israeliana es va mostrar totalment contrària a fer els canvis que la UER exigia, finalment la cadena ha cedit, empesa pel president d'Israel, Isaac Herzog, que va intercedir en el conflicte. "Crec que és important que Israel aparegui a Eurovisió i això també és una declaració, perquè crec que hi ha enemics que intenten expulsar-nos de tots els escenaris", va dir Herzog la setmana passada.

Després de fer-se públic que Israel podrà competir a Eurovisió, Ione Belarra, líder de Podem, va fer una crida a boicotejar el festival. "Si Israel, que està cometent un genocidi, va a Eurovisió, cap país que se senti democràtic i defensor dels drets humans hauria de participar-hi. És una rentada de cara repugnant", va assegurar a través de X. Al gener Podem va registrar una proposició no de llei al Congrés per reclamar al govern espanyol i RTVE que promoguessin l'expulsió d'Israel d'Eurovisió arran dels seus atacs indiscriminats contra la població civil palestina a Gaza. Però RTVE sempre s'ha donat suport a l'organització del festival assegurant que no hi havia motius per vetar-hi la presència d'Israel.

stats