Israel claudica davant Eurovisió i modificarà la lletra de la seva cançó

El festival ha rebutjat les dues propostes del país perquè eren temes "massa polítics"

3 min
Eden Golan, representant d'Israel

Després d'assegurar que en cap cas canviarien la lletra de la seva proposta per a Eurovisió, Israel ha fet marxa enrere. La televisió pública del país, Kan, ha dit que modificarà la cançó per evitar la desqualificació. "La mesura s'ha pres després que el comitè que supervisa el Festival d'Eurovisió decidís desqualificar el tema presentat per Israel per la seva naturalesa política", ha informat Kan. El festival d'Eurovisió se celebrarà a la ciutat sueca de Malmö l'11 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La cantant que representarà Israel és Eden Golan, intèrpret russoisraeliana que va guanyar la darrera edició del talent show Rising Star. L'any 2015, Golan es va presentar a la selecció per elegir representant rus per a la versió infantil d'Eurovisió, però va quedar en cinquena posició. La cantant està pendent de les negociacions entre el festival i la delegació israeliana per saber amb quina cançó finalment podrà competir.

D'ençà que Golan va ser elegida com a representant d'Israel, el país ha presentat al comitè d'Eurovisió dos temes, tots dos rebutjats per l'organització. La primera cançó que van proposar va ser October rain, que pel seu títol i la seva lletra feia pensar en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre al festival de música Supernova, a prop dels quibuts de Re'im. Eurovisió va respondre a Israel que la cançó era "massa política", motiu pel qual no la podien acceptar. Kan es va mostrar en desacord amb la possibilitat de modificar la lletra assegurant que no farien cap canvi "encara que això impliqui que Israel no pugui participar a Eurovisió aquest any".

Segon rebuig

En un intent per solucionar el conflicte amb la Unió de Radiodifusió Europea (UER), organitzadora del festival, Israel va presentar un segon tema, però tampoc va passar el filtre de l'organització. Titulat Dance forever, també incloïa referències que podien fer pensar en els atacs del 7 d'octubre. Una part de la lletra deia "Balla com un àngel. / Recorda: jo ballaré per sempre i tornaré a ballar. / Balla com un àngel. / Digue'm el ritme perquè la meva ànima continua sent humana. / L'esperança no desapareix, només estén les ales. / És com si un milió d'estrelles il·luminessin de cop el cel".

Tot i la negativa inicial, la televisió pública d'Israel ha volgut reconduir l'enfrontament amb el festival a instàncies del president del país, Isaac Herzog. El mandatari va intercedir entre la delegació israeliana i la UER per assegurar-se que el seu país pot participar-hi. "Crec que és important que Israel aparegui a Eurovisió, i això també és una declaració perquè crec que hi ha enemics que intenten expulsar-nos de tots els escenaris", va dir Herzog la setmana passada.

Finalment, doncs, Israel ha cedit a les peticions de l'organització del festival i ha demanat als autors de totes dues cançons que modifiquin les lletres, tot preservant la seva llibertat artística. Un cop els dos temes musicals hagin estat modificats, la delegació israeliana triarà quin torna a enviar al comitè d'Eurovisió. Des de Kan asseguren que han acceptat fer els canvis a petició de Herzog. "El president ha subratllat que en aquest moment en particular, en què els que ens odien busquen apartar i boicotejar l'estat d'Israel des de tot arreu, Israel ha de fer sonar la veu amb orgull i el cap ben alt i aixecar seva la bandera a tots els fòrums mundials, especialment aquest any", ha remarcat Kan.

Des de fa mesos veus d'arreu del món demanen que es prohibeixi la participació d'Israel a Eurovisió com a senyal de protesta per la massacre de la guerra de Gaza. Des del festival han assegurat que no vetaran Israel perquè el certamen és un esdeveniment "apolític". Tot i això, Eurovisió sí que va expulsar Rússia arran de la invasió d'Ucraïna, malgrat que prèviament va dir que no ho faria.

stats