Polèmica

'MasterChef' i TVE, a l'ull de l'huracà per menystenir la salut mental d'una concursant

Sumar ha demanat explicacions a la presidenta interina de RTVE, Concepción Cascajosa

3 min
Tamara, la concursant que ha abandonat 'Masterchef'

BarcelonaTeòricament és un programa d'entreteniment, però MasterChef acumula una llarga trajectòria de polèmiques. L'última va tenir lloc aquesta setmana i encara cueja. Tamara, una de les concursants de la dotzena edició, va abandonar aquest dimecres el programa després d'argumentar que no estava bé i que preferia tornar a casa. La participant va sorprendre anunciant la seva renúncia, una decisió que els tres membres del jurat –Jordi Cruz, Pepe Rodríguez i Samantha Vallejo-Nágera– no es van prendre gens bé. "Me'n vaig perquè no em sento a gust. Tampoc estic donant de mi tot el que m'agradaria. Constantment estic nerviosa, en tensió i patint pressió. Entenc que és un programa, però al final tots prenem les nostres decisions i jo vull prendre aquesta decisió", explicava Tamara. El vídeo de la renúncia de la concursant s'ha fet viral a xarxes per la duresa de la reacció del jurat, especialment de Jordi Cruz.

Lluny de mostrar-se comprensius amb la concursant, els tres membres del jurat van fer gala de poca empatia. Davant la decisió de la concursant, el xef de l'Abac li respon: "Doncs molt bé, ciao. Has pres una oportunitat a moltíssimes persones". "Perdoneu-me però és més important que jo estigui bé que decebre-us a vosaltres, amb tota l'estima del món", li replica l'aspirant a xef. Vallejo-Nágera contraataca dient-li: "Sí, ja ens vas dir una vegada que el primer era el teu benestar, després el de la teva mare, el del teu marit i després el del teu fill de dos anys". El moment tens acaba amb Cruz dient a Tamara: "Molt bé, el teu davantal i allà tens la teva porta". En l'emissió anterior a la seva marxa, la concursant ja va avisar que entre els seus plans de futur no hi figurava ser cuinera o tenir un restaurant propi i que s'inclinava més per obrir un negoci de restauració i dedicar-se a la gestió. Aquest comentari tampoc va agradar al jurat, que li va tirar en cara que allà no formaven gestors sinó xefs.

De moment, RTVE no s'ha pronunciat sobre la polèmica, tot i que Sumar ha traslladat quatre preguntes a la presidenta interina de l'ens, Concepción Cascajosa, durant una compareixença al Congrés. Entre altres coses, el partit ha posat en dubte si val la pena gastar 400.000 euros per programa d'un format que consideren que "transmet uns valors que inclouen l'individualisme, la rivalitat, la mala relació entre els participants incentivada pels presentadors, el bullying, el menyspreu als problemes de salut de les i els concursants". Sobre el cas de Tamara, la diputada de Sumar, Júlia Boada, ha assegurat que "els presentadors es van burlar d'ella i dels motius de la seva decisió i la van fer fora amb brusquedat, menyspreu i absoluta falta d'empatia".

A xarxes molts usuaris també s'han queixat del maltractament del programa cap a la concursant i de l'actitud del jurat. Mikel López Iturriaga, responsable del digital gastronòmic El comidista, assenyalava a X que MasterChef és "des de fa anys un programa que difon ideologia ultraconservadora" i remarca que més enllà del jurat s'hauria de parlar de la permissivitat de TVE i del paper de la productora de l'espai Shine Iberia, "verdadera responsable d'un programa podrit".

L'actor Tristán Ulloa també ha comentat la polèmica a X i ha assenyalat que el programa no va aprendre res de la mort de Verónica Forqué, que es va suïcidar després de concursar al programa, que va explotar alguns dels moments més vulnerables de l'actriu. "Es creuen amb dret a humiliar i comprar la dignitat de concursants que moltes vegades participen per pura necessitat. I en una televisió pública. No van aprendre res després de tot el que va passar amb la Verónica", diu.

La ministra de Sanitat, Mónica García, també ha retret al programa la seva resposta a la decisió de Tamara. "No, prioritzar el benestar emocional sobre els ritmes de vida frenètics no és egoisme, sinó una decisió valenta. El nostre compromís amb la salut mental implica abordar les causes que fan que la vida faci mal. No volem una societat dopada amb cafeïna i ansiolítics", diu.

En anteriors edicions, concursant de la versió amb famosos també han assenyalat la pressió del programa i han criticat el maltractament que reben els concursants. Patricia Conde va criticar públicament el concurs després de ser-ne una de les participants i María del Monte directament va abandonar el programa després de retreure als jutges que sempre feien cara de "fiscals".

Alguns usuaris han comparat la mala gestió de la salut mental per part de l'edició espanyola amb el que es fa en edicions internacionals del mateix format. A Austràlia el concursant Brent Draper va abandonar la tretzena edició de MasterChef per motius de salut mental. El jurat li va donar suport, lloant-li la capacitat de prendre una decisió que era difícil per a ell. "Volem que sàpigues que totes les persones d'aquesta cuina estem orgulloses de tu. Per com cuines i pel coratge de prendre la decisió de tenir cura de tu mateix", li va dir un dels membres del jurat. Dos anys després Draper va tornar al concurs i el va guanyar.

stats