Mitjans públics

La mort de Forqué qüestiona l'ètica de 'Masterchef'

Crítiques al programa per una possible explotació del fràgil estat psicològic de la intèrpret

3 min
Verónica Forqué, en el moment d'anunciar que deixava el programa

BarcelonaEl suïcidi de Verónica Forqué ha reobert el debat sobre quin impacte poden tenir els formats de telerealitat en els concursants que pateixen algun problema de salut mental. A l'última edició de Masterchef Celebrity, les excentricitats de l'actriu van convertir-la en una de les participants que van generar més comentaris –sovint d'una hostilitat extrema– a les xarxes socials. En tot cas, Forqué va abandonar abans d'hora el programa, que es va enregistrar a l'estiu, argüint que el seu cos li havia marcat la necessitat de fer un alto.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Estic regular. Necessito descansar. L'última prova de cuina d'equips... em vaig atabalar. I no dono per més. No soc de tirar la tovallola, però aquest cop cal ser humil i dir no puc més, no puc més", explicava al plató. El cuiner i jutge del reality de RTVE, Pepe Rodríguez, li diu: "Si lliures el davantal és que renuncies al concurs". Aleshores ella respon: "És que no puc més!" I ell rebla: "M'estàs fent pols. Ho saps, oi?" Forqué conclou: "Don't say that to me! Namasté! I love you very much. S'ha de ser coherent i si no puc més, no puc més".

L'ARA ha preguntat a la productora Shine Iberia si disposa d'equip de psicòlegs al programa per avaluar l'estat dels concursants i si, en cas afirmatiu, la intervenció de Forqué va disparar alguna alarma. La companyia ha declinat contestar. I tampoc no dona resposta a les preguntes sobre si va plantejar-se prescindir de l'actriu en algun moment o si alguna clàusula del contracte dels concursasnts fa que es penalitzi qui abandona abans d'hora. El primer comunicat de la productora sobre l'afer era només una nota de condol: "Des de Shine Iberia i en nom de tota la família Masterchef lamentem enormement la pèrdua d'una extraordinària professional i una persona meravellosa, Verónica Forqué. Enviem una forta abraçada i tota l'estima del món a la seva família. Descansi en pau". Hores més tard, afegia en un segon missatge: "A Masterchef Celebrity el benestar, la seguretat i el respecte per la privacitat dels concursants és la nostra prioritat absoluta. La Verónica va decidir tant començar com acabar la seva participació en el programa quan i com ho va considerar oportú, i va comptar amb el nostre suport continuat".

L'ARA també ha formulat diverses preguntes a RTVE per saber si exigiran al programa algun canvi en els protocols i en el control dels concursants, però la cadena no ha respost, de moment, ni ha fet cap comunicació sobre l'assumpte.

Crítiques al programa

Entre els que han assenyalat el programa de RTVE hi ha companys de professió com l'actor Willy Toledo. "Els programes porqueria de la televisió no tenen cap problema a l'hora d'exposar de manera repugnant les debilitats de les persones", explicava en un missatge a Facebook. "Tant els fa que sàpiguen de sobres, com en aquest cas, que la seva víctima té greus problemes emocionals i psiquiàtrics". Toledo qualificava el programa de "pou d'immundícia conduït per fonamentalistes catòlics i hereves del franquisme" i lamentava que, a parer seu, no tinguessin "cap problema per fer caixa amb els obvis problemes de la seva concursant". A Twitter, Pilar Eyre s'ha mostrat també crítica amb el programa, amb una piulada breu però contundent: "Si Masterchef es fes a Telecinco...".

Per la seva banda, les entitats que treballen contra l'estigmatització dels trastorns mentals han alertat dels perills que comporta convertir en espectacle el malestar aliè. "Si estigués més normalitzat parlar del patiment psicològic als mitjans, la ciutadania tindria més criteri i rebutjaria aquesta explotació, perquè tots plegats entendríem que no és motiu de burla", explica a aquest diari Ariadna Rogero, responsable de premsa de l'associació Obertament. "Si visiblement una persona no travessa el seu millor moment, que un país se'n pugui estar rient és preocupant. Si no parléssim d'un programa de televisió sinó d'una aula, no tindríem cap dubte de qualificar-ho de bullying".

Des de l'entitat es recorda, però, que en els casos de suïcidi no sol haver-hi una causa única; per tant, també rebutja que es pugui ara fer espectacle del decés de Forqué. "Si els mitjans tenen ganes d'aprofitar aquesta desgràcia per construir alguna cosa, que les enfoquin interpel·lant la responsabilitat col·lectiva. El que no té cap sentit és començar a especular sobre les causes", detalla Rogero. "Al final, l'esfera mediàtica no deixa de reproduir una dinàmica social".

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya va publicar, el setembre del 2015, un seguit de recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans. Tot i que no entrava específicament en la representació que en podia oferir un programa de telerealitat, sí que abordava les obres de no-ficció. S'hi llegeix: "Es poden abordar les qüestions de salut mental amb humor i calidesa, però cal evitar la ridiculització o caure en estereotips".

La capella ardent de Verónica Forqué estarà instal·lada aquest dimecres al Teatro Español de Madrid, de les 11 del matí a les 4 de la tarda. Amics i familiars de l'artista han acudit a vetllar-la aquest dimarts al tanatori de San Isidro.  

stats