Mèdia TV 13/05/2023

Què se n’ha fet dels catalans que han anat a Eurovisió?

Beth Rodergas fa 20 anys que va actuar, seguida de Chikilicuatre, Manel Navarro, Alfred García, Miki Núñez i Chanel

Maria Blanch Llardén
5 min
Els catalans que han anat a Eurovisió en els darrers vint anys

BarcelonaTot i que hi ha una brama que diu que a Catalunya Eurovisió no interessa, la realitat és que en el llistat de representants d'Espanya a Eurovisió els catalans són majoria. En els últims vint anys de competició hi ha hagut sis cantants eurovisius provinents de Catalunya: Beth Rodergas, David Fernández –en el paper de Roberto Chikilicuatre–, Manel Navarro, Alfred García, Miki Núñez i Chanel Terrero. Per bé o per mal algunes d’aquestes actuacions han estat memorables fins i tot fora del fenomen eurofan. Però, ¿què se n'ha fet d’aquests artistes després de passar per l’aparador musical d'Eurovisió?

Beth Rodergas

 Súria, Bages - Eurovisió 2003

Beth en el moment de sortir a l'escenari del Sant Jordi Club

Enguany es compleixen vint anys d'ençà que Beth, una jove de Súria que s'havia fet famosa gràcies a Operación Triunfo, va representar Espanya a Eurovisió amb una cançó que a ella no li feia gens el pes. Era Dime, una cançó amb un videoclip ple de referències gaudinianes que encara avui dia els eurofans adoren. Mentre el públic s'ha fet un fart de cantar la cançó, Beth hi ha tingut una relació d'amor-odi que la va portar a no interpretar-la durant dues dècades. Coincidint amb la commemoració del seu pas per Eurovisió, la de Súria va decidir reconciliar-se amb Dime aquest any cantant-la de nou a la Barcelona Eurovision Party, celebrada al març. A més, ha estrenat un documental a RTVE Play, Dime. Historia de una canción, en què explica la sensació de rebuig cap a una cançó amb què va aconseguir quedar en sisena posició a Eurovisió.

Poc abans d'actuar a Riga, la cantant de Súria, havia publicat Otra realidad, el seu primer àlbum. Beth no volia que inclogués Dime, però la discogràfica la va obligar a acceptar que fos un bonus track. "Per a molta gent, Beth és Dime i Dime és Beth. La gent em recorda per aquella cançó, és normal. Va marcar l'inici de la meva carrera i l'inici de la meva vida també. Va condicionar tot el que va venir després", explica la cantant al documental de RTVE.

Tot i l'ombra de Dime, després d'Eurovisió i del primer disc van arribar-ne quatre més. L'últim, Origen, el va publicar després d'una aturada de vuit anys. Ara la cantant ha començat la gira Beth20, on fa un repàs de la seva trajectòria musical des del llançament del seu primer disc. Beth ha combinat la seva faceta artística amb la creació d'una marca moda sostenible per a dones i infants.

David Fernández (Chikilicuatre)

 Igualada, Anoia - Eurovisió 2008

Roberto Chikilicuatre

Cantant per una nit, Fernández va portar el famós Rodolfo Chikilicuatre a Eurovisió 2008 i va tenir prou gràcia per escalar fins al setzè lloc en la votació final. L'actuació era, en realitat, una gran broma ideada per El Terrat, i Fernández va viatjar fins a Belgrad acompanyat de Sílvia Abril i Alejandra Jiménez-Cascón per compartir amb els eurofans Baila el Chiki-Chiki, primera i última cançó de la seva carrera musical. Després del pas per Eurovisió, Chikilicuatre es retirava del món de les cançons, encara que fins al 2017 Fernández s'ha posat en la pell del personatge en diferents ocasions.

Abans de l’estel·lar aparició al festival, que avui dia encara es recorda, David Fernández formava part de la troupe d'actors còmics que acompanyaven Andreu Buenafuente en els seus diversos late shows. Després del certamen europeu, l’humorista segueix dedicant-se a la televisió –ha treballat a espais com Crackòvia, de TV3, i Me resbala, d'Antena 3– i al teatre. Un dels últims projectes ha sigut la pel·lícula A todo tren 2. Sí, les ha pasado otra vez, de Santiago Segura.

Manel Navarro

Sabadell, Vallès Occidental - Eurovisió 2017

Manel Navarro

Molts recorden la seva actuació pel famós gall que li va sortir, però pocs saben l’assetjament que va patir després de quedar últim a Eurovisió. La selecció de Navarro com a representant espanyol ja va estar envoltada de polèmica i la seva accidentada interpretació de Do it for your lover només va empitjorar la situació.

El mateix any que va participar en el festival internacional va treure un single –la balada Keep on falling– i va intentar fer carrera musical sense gaire sort. La discogràfica amb la qual havia firmat, Sony Music Entertainment, no li va donar gaire suport, ja que només li deixaven treure una cançó a l'any, i finalment el mateix Navarro va decidir demanar la carta de llibertat. Tot i els dos anys d’odi a les xarxes, el sabadellenc afirma que continua enamorat de la música: fa de compositor per a altres cantants i, de vegades, imparteix classes. 

Alfred García

El Prat de Llobregat, Baix Llobregat - Eurovisió 2018 amb Amaia Romero


Alfred i Amaia porten la seva història d’amor a Eurovisió

Amb el retorn d’Operación Triunfo a la televisió, RTVE va decidir tornar a seleccionar els representants d'entre els habitants de la popular acadèmia musical. El públic va decidir que la parella d’aquell moment, Amaia Romero i Alfred García, anés a Eurovisió amb la balada romàntica Tu canción, un tema que se suposava que explicava la seva història d'amor. La posada en escena i l’afecte dels fans espanyols no van ser suficients perquè Europa s'enamorés d'ells i el duet va quedar antepenúltim en el rànquing de votacions.

Els mals resultats obtinguts a Lisboa no van ser premonitoris: García va publicar el seu primer àlbum,1016, que va viure un gran boom i el va posicionar com el primer artista espanyol masculí a batre rècords de streamings en el dia de llançament. A més, també va ser el primer espanyol a colar 16 de les seves cançons d’entre les 200 més escoltades de la plataforma. El 2021 va treure un altre disc i es va presentar al Benidorm Fest per intentar repetir l'experiència eurovisiva. Ara el cantant forma part dels concursants de Tu cara me suena, programa on ha fet imitacions d'artistes com Prince.  

Miki Núñez

Terrassa, Vallès Occidental - Eurovisió 2019


El cantant terrassenc Miki Núñez durant el concert d’ahir a L’Auditori de Barcelona.

Dos catalans seguits, dos concursants sortits d’Operación Triunfo. Miki Núñez va defensar La venda a Tel-Aviv, on va quedar en 22a posició, millorant la posició dels seus antecessors però sense obtenir un gran el resultat. Fa poc, però, el terrassenc va revelar que el seu pas per Eurovisió li va causar molta ansietat. 

La carrera de Núñez no es va ressentir del seu pas per Eurovisió, més aviat al contrari. El 2019 va publicar Amuza i l'any següent Iceberg. Després de treure diversos singles i fer diverses col·laboracions, el terrassenc ha anunciat que el 9 de juny llançarà nou disc. Núñez té un peu a la música i l'altre a la televisió: el 2020 va debutar com a presentador amb Cover, contingut digital de TV3, i actualment fa tàndem amb Marta Torné al capdavant d'Eufòria, el talent show que ja va per la segona edició. El cantant no renega del seu passat eurovisiu i aquest any va exercir de presentador a La noche de Benidorm Fest

Chanel Terrero

Olesa de Montserrat, Baix Llobregat - Eurovisió 2022


La cantant Chanel va ser la guanyadora del Benidorm Fest d’aquest any.

El chanelazo. La gran actuació de Chanel l’any passat a Torí la va col·locar a la segona millor posició que ha tingut mai Espanya en el certamen internacional: tercera en el rànquing final. Malgrat que la seva elecció al Benidorm Fest també va ser polèmica, a diferència de Navarro, Chanel va acabar seduint els eurofans. La cançó SloMo va arribar molt amunt en diferents llistes, i va aconseguir el primer lloc de Los40 España

La carrera de la d’Olesa de Montserrat havia començat anys abans d'Eurovisió. Formada en teatre musical, feia temps que intentava obrir-se camí en el teatre, el cinema i la televisió, mitjà al qual actualment està vinculada gràcies al programa Cover night de TVE, on fa de jurat. Tot i això, la seva trajectòria musical encara està arrencant. Després del seu gran resultat a Eurovisió, Chanel va firmar amb Sony Music i a finals del 2022 va estrenar TOKE, l'himne de la selecció espanyola per al Mundial de Qatar. Un any després d'Eurovisió, la carrera musical de Chanel espera el moment d'esclatar.

stats