Eurovisió 2023: aquest serà l’ordre d’actuació de la final del festival

La gran favorita, Loreen, representant de Suècia, actuarà en novena posició, just després de Blanca Paloma

3 min
El trofeu d'Eurovisió

BarcelonaUn cop finalitzades les dues semifinals d'Eurovisió 2023, la gran final de la 67a edició del certamen musical més famós d'Europa ja té un ordre d'actuació. La Unió de Radiodifusió Europea i la BBC han donat a conèixer quines seran les posicions de cadascun dels 26 països que pujaran a l'escenari de l'M&S Bank Arena de Liverpool, al Regne Unit, aquest dissabte a partir de les 21.00 h per intentar endur-se el micròfon de vidre del guanyador.

Abans de la segona semifinal hi havia dos països que ja sabien en quines posicions actuarien, decidides a través d'un sorteig que es va celebrar el 13 de març. Es tracta del Regne Unit i Ucraïna, coamfitrions del festival. El primer, representat per Mae Muller, serà l'encarregat de tancar la gala, mentre que el segon, amb el duet Tvorchi, actuarà en dinovena posició. Tots dos països estan molt ben situats en les cases d'apostes: Ucraïna, que va guanyar l'any passat, apareix com la tercera candidatura amb més possibilitats de guanyar, mentre que el Regne Unit és la desena.

Pel que fa a la gran favorita de l'edició, Loreen, representant de Suècia, l'organització ha decidit que actuï en novena posició, just després de Blanca Paloma, que aspira a repetir els bons resultats que Chanel va aconseguir l'any passat per a Espanya. La representant espanyola fa mesos que està en cinquena posició a les cases d'apostes. Finlàndia, el candidat que podria fer ombra a Loreen, apareixerà a l'escenari de Liverpool més tard: l'organització ha decidit que actuï en el lloc número 13, just a l'equador de la final.

A l'hora de decidir l'ordre d'actuació, un sorteig determina quins representants actuen en la primera part de la final i quins en la segona. Un cop establert això, l'organitzadora del festival –en aquest cas la BBC– determina l'ordre definitiu tenint en compte criteris artístics amb l'objectiu d'oferir un espectacle divers i televisivament atractiu.

Una de les novetats més importants d'aquest any és la modificació del sistema de vot, ja que l'audiència tindrà més pes que el jurat professional. En aquest sentit, enguany podran votar espectadors de tot el món i els seus punts es concentraran en una nova categoria anomenada Resta del Món.

Aquest serà l'ordre de la final d'Eurovisió

  1. Àustria: Teya & Salena - Who the hell is Edgar?
  2. Portugal: Mimicat - Ai coração
  3. Suïssa: Remo Forrer - Watergun
  4. Polònia: Blanka - Solo
  5. Sèrbia: Luke Black - Samo mi se spava
  6. França: La Zarra - Évidemment
  7. Xipre: Andrew Lambrou - Break a broken heart
  8. Espanya: Blanca Paloma - Eaea
  9. Suècia: Loreen - Tattoo
  10. Albània: Albina & Familja Kelmendi - Duje
  11. Itàlia: Marco Mengoni - Due vite
  12. Estònia: Alika - Bridges
  13. Finlàndia: Käärijä - Cha Cha Cha
  14. Txèquia: Vesna - My sister's crown
  15. Austràlia: Voyager - Promise
  16. Bèlgica: Gustaph - Because of you
  17. Armènia: Brunette - Future lover
  18. Moldàvia: Pasha Parfeni - Soarele şi Luna
  19. Ucraïna: TVORCHI - Heart of steel
  20. Noruega: Alessandra - Queen of kings
  21. Alemanya: Lord of the Lost - Blood & glitter
  22. Lituània: Monika Linkytė - Stay
  23. Israel: Noa Kirel - Unicorn
  24. Eslovènia: Joker Out - Carpe diem
  25. Croàcia: Let 3 - Mama ŠČ!
  26.  Regne Unit: Mae Muller - I wrote a song

La gran final se celebrarà aquest dissabte. Ucraïna, com a país guanyador del 2022, havia d'acollir el festival, però la invasió russa ho va fer impossible, motiu pel qual el Regne Unit es va oferir com a amfitrió. El lema escollit pels organitzadors d'Eurovisió 2023 ha estat United by music [Units per la música], un missatge de pau que és una referència a la invasió russa d'Ucraïna.

stats