Televisió
Mèdia Programes 05/05/2023

Telecinco tanca 'Sálvame', el seu programa insígnia durant 14 anys

Segons 'El Mundo', el tancament formaria part de la reestructuració que vol fer la directiva de la cadena

3 min
Jorge Javier Vázquez i alguns col·laboradors al plató de 'Sálvame'

BarcelonaEl canvi de rumb que Telecinco va iniciar a principis d'aquest any amb l'arribada de la nova cúpula directiva s'ha endut per endavant un dels referents de la cadena: Sálvame. Segons avança El Mundo, el programa de xafarderies presentat per Jorge Javier Vázquez desapareixerà de la graella de la cadena de Mediaset a partir del 16 de juny, quan acabarà la seva catorzena temporada. L'espai que ha estat durant una dècada i mitja la columna vertebral de Telecinco ha estat guillotinat per la directiva que ara encapçala Alessandro Salem, que va ser nomenat conseller delegat en substitució de Paolo Vasile, que va ser la màxima figura de la cadena durant 24 anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El diari detalla que el buit que deixarà el programa de Jorge Javier Vázquez serà ocupat per un espai liderat per Ana Rosa Quintana, un altre dels pesos pesants de la cadena. El projecte és que la periodista redueixi la seva presència a El programa de Ana Rosa –només dirigiria el debat polític de la primera hora– i passi a encarregar-se de les tardes. Pel que fa al matinal, Joaquín Prat, fins ara copresentador, es quedaria com a únic conductor. La desaparició de Sálvame també suposa l'adeu d'altres marques vinculades, com ara Deluxe, que s'emet a Telecinco els divendres al vespre.

Símbol de Telecinco

Criticat per ser considerat un emblema de la teleporqueria, Sálvame ha estat, tant si agrada com si no, un programa icònic de la televisió espanyola. Amb col·laboradors com Belén Esteban, Lydia Lozano o María Patiño, el format de La Factoría de la Tele ha aconseguit crear un univers propi que moltes vegades s'ha retroalimentat de les vides dels mateixos treballadors de l'espai: en comptes de xafardejar sobre històries de famosos, els col·laboradors del programa han acabat convertint-se en els protagonistes. La notícia del tancament del programa arriba, de fet, poques setmanes després que es fes públic que Belén Esteban havia renovat el seu contracte amb La Fábrica de la Tele.

Sálvame és un símbol del model de televisió de Paolo Vasile, una manera de fer que fa uns anys que va entrar en decadència. Telecinco ja no és la cadena líder indiscutible i fa temps que Antena 3 li ha passat al davant apostant per una televisió basada en l'entreteniment blanc i familiar als antípodes de la teleporqueria. La davallada d'audiència de Telencinco també ha afectat Sálvame, que fa temps que no aconsegueix les bones xifres que obtenia fa uns anys. Fa 18 mesos que la primera cadena d'Atresmedia lidera les audiències a l'estat espanyol i no sembla que la tendència s'hagi d'invertir pròximament.

L'arribada de Salem a Mediaset va anar acompanyada d'un nou codi ètic que incloïa la prohibició que els presentadors o col·laboradors de programes emetin opinions polítiques. Aquest apartat de la normativa afecta directament Sálvame, on, a banda de parlar de la vida dels famosos, també s'han sentit discursos i comentaris amb força càrrega política, especialment per part de Jorge Javier Vázquez, que sempre ha manifestat el seu suport a l'esquerra. Des del mateix espai també s'han pogut escoltar les arengues polítiques de Belén Esteban.

A diferència dels col·laboradors de Sálvame, que estan lligats a La Fábrica de la Tele, Jorge Javier Vázquez té contracte amb Mediaset i, de fet, el de Badalona presenta altres programes dins de la cadena. El presentador està lligat a Mediaset fins al 2025, segons explicava en una entrevista recent. "Jo treballo a la televisió, però la televisió no és meva. Arriba un equip directiu nou i entenc que amb la gent que està treballant a la televisió voldran fer el que vulguin", va detallar al programa de La 2 La matemática del espejo.

stats