Televisió

Ni discursos polítics, ni crítiques ni Rocío Carrasco: com serà el Telecinco post-Vasile

La nova cúpula de Mediaset inicia un procés de neteja de cara de la cadena

3 min
34.000 nens miren ‘Sálvame’

BarcelonaMediaset ja no és el que era, ni en dades d'audiència ni en continguts. El canvi a la cúpula del grup de comunicació es comença a fer notar. Després de 24 anys al capdavant de Mediaset, Paolo Vasile ha cedit les regnes al també italià Alessandro Salem, conseller delegat que amb el suport del nou president del grup, Borja Prado, ha iniciat una revolució interna que busca reflotar Telecinco fent una neteja de cara que suposarà perdre part de la (criticada) identitat de la cadena. L'estàndard de la teleporqueria i la brega vol ser ara la nena bona de la televisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'antic model d'èxit de Telecinco fa mesos que dona signes de cansament. La sensació de cicle esgotat es va confirmar a finals del 2022, any que Telecinco va tancar amb un share a Espanya del 12,3%, el seu mínim històric. Antena 3, amb una aposta basada en l'entreteniment familiar als antípodes de Mediaset, li va arrabassar el lideratge i la tendència sembla que serà la mateixa durant el 2023: en el primer mes de l'any, la primera cadena d'Atresmedia ha tret gairebé quatre punts a Telecinco. Fa més de deu anys Antena 3, com ara Telecinco, va viure el seu propi canvi de model. La cadena va deixar de banda tots els programes de premsa rosa –tenia formats com ¿Dónde estás corazón? o El diario de Patricia– i es va inclinar per espais que encara avui dia són puntals de la seva graella, com ara El hormiguero o Tu cara me suena. Llavors, Telecinco va absorbir bona part dels col·laboradors que vivien de comentar la vida dels famosos espanyols a Antena 3, uns periodistes que ara s'hauran d'acostumar a la nova manera de fer de Mediaset.

'Sálvame', principal afectat

El nou estil de Telecinco estarà dictat per les modificacions que Salem ha fet al codi ètic de la cadena, una sèrie de mesures encaminades a una programació més blanca i, sobretot, que no es fiqui en embolics polítics. Això afectarà especialment Sálvame, l'espai insígnia de Telecinco on a més d'estripar les interioritats dels famosos també se sentien discursos amb alta càrrega política per part del seu presentador, Jorge Javier Vázquez, que ha defensat en més d'una ocasió el govern de Pedro Sánchez. El comunicador també ha aprofitat la seva finestra per demanar més recursos per a la sanitat i l'educació pública, un tipus de missatges que haurà de deixar de fer si no vol ser amonestat. El punt Principis rectors de programes d'entreteniment especifica que en aquest tipus d'espais "els presentadors i col·laboradors s'han d'abstenir d'emetre opinions, preferències o comentaris polítics". Aquesta norma, però, no s'aplicarà, per exemple, a Ana Rosa Quintana, ja que s'entén que el seu matinal no és un espai d'entreteniment pur sinó d'actualitat i que, per tant, en la secció en què parli d'informació diària sí que es podran fer opinions de tipus polític.

Els canvis en el codi ètic han anat acompanyats d'una llista de personatges fins ara habituals a Telecinco que han estat vetats. Així, Mediaset ha tancat l'aixeta a tot el clan de Rocío Jurado i els seus satèl·lits (inclosa Rocío Carrasco, que va donar xifres d'audiència astronòmiques al canal), que durant anys han viscut d'aparèixer als programes de la cadena. Tampoc és benvingut Kiko Rivera, fill d'Isabel Pantoja, que durant molt temps s'ha arrossegat pels platós de la cadena amb els seus problemes familiars i econòmics. L'altra vetada il·lustre és Bárbara Rey, d'actualitat per l'estrena de la sèrie Cristo y Rey (AtresPlayer), en la qual es parla, entre altres coses, de la seva relació amb Joan Carles I. Cal tenir en compte que Borja Prado, president de Mediaset, és fill de Manuel Prado y Colón de Carvajal, administrador privat del rei emèrit durant més de 20 anys.

Finalment, l'altre gran canvi que es produirà a Telecinco, i que torna a afectar directament Sálvame, és la prohibició d'abandonar el plató de manera sobtada o criticar companys o altres programes de la casa. Marxar a la francesa és una pràctica habitual del programa del cor. Precisament, el 2022 Mediaset va acomiadar Paz Padilla per haver abandonat el plató de Sálvame una hora i mitja abans de la finalització del programa. Finalment, el conflicte es va solucionar en favor de la humorista, que acaba d'estrenar nou programa al canal, Déjate querer.

De moment, aquestes mesures semblen purament cosmètiques, ja que els plans de futur de Mediaset no inclouen canviar el tipus de programes que faran. De fet, el plat fort dels mesos vinents és Supervivientes, que arriba amb una nova fornada de celebrities de poca volada. Els comentaris polítics desapareixen, però els realities no.

Un podcast perquè Jorge Javier Vázquez parli "del que vulgui"

Just la setmana de la revolució interna de Mediaset, Jorge Javier Vázquez ha anunciat projecte més enllà dels confins de Telecinco. Es tracta d'un videopodcast, 'Los burros de Fortunato', que s'estrena demà i en el qual el presentador podrà parlar de tot el que vulgui, segons ha explicat el director de l'espai, l'humorista Carles Cuevas. En el seu nou espai Vázquez estarà acompanyat dels periodistes Isabel Vázquez, Juan Sanguino i Paloma Rando. En el vídeo de presentació, es pot veure el presentador baixant unes escales vestit amb un batí de seda de color vermell, uns calçotets negres que es deixen entreveure i el tors nu.

stats