Llibertat d'expressió
Mèdia TV 20/09/2022

Ricard Ustrell, al jutjat per una denúncia d'una associació que retirava llaços grocs

Aquesta setmana també ha hagut de declarar Jair Dominguez per una querella presentada per Vox

2 min
Ricard Ustrell

BarcelonaEl periodista Ricard Ustrell, que actualment presenta Col·lapse a TV3, ha anat a declarar avui al jutjat arran d'una denúncia presentada per una associació que retirava llaços grocs i que l'acusa de delictes d'odi i assetjament. Els Segadors del Maresme, els denunciants, consideren que Ustrell i Planta baixa, el programa que conduïa fins abans de l'estiu, van vulnerar la neutralitat ideològica. "Demà aniré als jutjats a declarar per una denúncia totalment esbiaixada. No deixarem de fer la nostra feina", deia Ustrell en un tuit publicat dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més de denunciar Ustrell i la seva productora, La Manchester Radiofònica, l'associació també s'ha querellat contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i tres membres més del Planta baixa: Maiol Roger, Xavier Rossinyol i Pol Andiñach. A l'escrit de denúncia argumenten que els periodistes van assenyalar que els membres de l'associació eren "feixistes" i van esperonar els ciutadans a identificar-los i denunciar-los. Els Segadors del Maresme, que es defineixen com una associació que "neteja els carrers de Catalunya de contaminació ideològica i mediambiental", fan referència a la seva denúncia a l'emissió del 23 de març del 2021 durant la qual, segons asseguren, l'escriptor Pol Andiñach hauria fet una crida "a fer la vida més difícil o incòmoda" a militants d'extrema dreta i neonazis, moviments que el programa hauria vinculat amb l'associació utilitzant imatges d'algunes de les seves accions per despenjar llaços grocs. A més, remarquen que Maiol Roger va assegurar que dins aquesta associació "s'hi amagaven molts feixistes".

Ustrell no és l'únic comunicador de la CCMA que ha hagut de passar pel jutjat aquesta setmana. Dilluns, Jair Dominguez ja va haver d'anar a declarar arran de la denúncia presentada per Vox contra ell per haver dit a Catalunya Ràdio: "El feixisme, els nazis, es combaten amb un cop de puny a la boca". Durant la seva intervenció a El matí de Catalunya Ràdio també va desitjar "un dia de merda" als habitants de Vilamalla i la Pobla de Mafumet que havien votat Vox. El partit d'extrema dreta va denunciar el comunicador per delicte d'odi perquè considera que les seves paraules "contenien manifestacions explícites incitadores de violència, havent-se formulat en un clima convuls per les eleccions a Catalunya, durant les quals es van produir actuacions violentes contra Vox". El partit, que considera que l'humorista fa una identificació "infundada" de Vox i el feixisme, va presentar la demana el febrer del 2021, però un jutjat de Barcelona la va arxivar. El novembre del 2021 l'Audiència de Barcelona va reobrir la causa després de considerar que les paraules de Dominguez podien ser un perill.

Després d'haver declarat al jutjat, Domínguez en va fer broma al programa Està passant, on va assegurar que el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, li havia recomanat "no utilitzar la F paraula", en referència al mot feixista. Per això, l'humorista va decidir substituir-lo pel terme mandonguilles. "Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona una manifestació de mandonguilles per reclamar el 25% de castellà a l'escola", va dir Domínguez en referència a la concentració organitzada per Escuela para Todos i que va comptar amb la presència de dirigents de Vox, el PP i Ciutadans.

Tant Ustrell com Domínguez han rebut el suport públic del Grup Barnils, que ha defensat en un tuit el dret dels dos comunicadors a exercir la llibertat d'expressió i fer la seva feina.

stats