Mèdia 28/05/2018

TV3 es posa la L

S’estrena ‘Matriculats’, un format que mira amb humor el tràngol de treure’s el carnet de conduir

Albert Castellví Roca
3 min
TV3 es posa la L

Barcelona¿Pot ser divertit treure’s el carnet de conduir? Probablement per als que estan immersos en el procés d’aconseguir-lo no gaire, però per als que s’ho miren des de fora, amb la tranquil·litat d’haver superat ja fa temps aquell tràngol, sí. Això és el que vol demostrar TV3 amb Matriculats, un nou format que la televisió pública estrena aquesta nit a les 21.55 i que segueix, amb una mirada irònica, diverses persones que esperen aconseguir ben aviat l’anhelada L.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Treure’s el carnet és un fet que queda marcat a la vida de tothom. És un moment traumàtic, però també de gran il·lusió”, reflexiona el cap de nous formats de TV3, Miquel Garcia, que és també el director executiu de l’espai. “Pensàvem que era una gran temàtica per produir un docusoap, a l’estil de Veterinaris, Emergències i Aeroport ”, diu. De fet, el nou espai tindrà moltes similituds amb aquest últim programa, perquè també hi haurà una veu en off que es mirarà els fets amb humor. En aquest cas, el narrador serà Òscar Dalmau, que torna a TV3 un any i mig després del final d’ El gran dictat (amb què el nou format també comparteix productora, Triacom) i que durant onze temporades havia sigut la veu de Caçadors de bolets.

Matriculats tindrà 13 capítols de 50 minuts i farà parella els dilluns a la nit amb Al cotxe, l’espai d’entrevistes que condueix (literalment) Eloi Vila, i que s’emetrà just a continuació, en el mateix horari que ocupava fins ara. Però a diferència d’aquest programa, que mostra exclusivament el que passa a l’interior del vehicle, Matriculats tindrà un punt de vista més ampli. “No és un programa de gent dins un cotxe. Hem intentat sortir-ne”, explica el director del format, Víctor Rins. D’entrada, no tots els protagonistes s’estaran preparant per aconseguir el carnet de classe B, sinó que també es veuran classes pràctiques de moto, de camió i, fins i tot, de tractor. Però, a més, també es mostraran classes teòriques i es farà el seguiment d’alguns alumnes fora de l’autoescola, per exemple preparant-se per a l’examen o mostrant com se’n surten el primer dia que agafen el cotxe després d’haver obtingut el carnet.

Cares conegudes

Entre els alumnes que apareixeran al programa hi ha gent de tota mena: des de joves de 18 anys fins a una dona de 65 que ja ha fet més de 100 pràctiques; persones que el primer dia deixen bocabadat el professor amb la seva gran habilitat al volant i d’altres que ja s’han presentat a l’examen diverses vegades però continuen tan nervioses com el primer dia; gent que va a l’autoescola per primer cop i d’altres que hi tornen després d’haver perdut tots els punts del carnet o d’haver patit un accident greu que ara els obliga a aprendre a conduir un cotxe adaptat. I també hi sortiran alguns personatges famosos. Els espectadors podran reconèixer la Miri, exconcursant de MasterChef ; l’actor de Polònia Sergi Cervera; l’actriu de Merlí Candela Antón; la sexòloga Daniela Blume; la model Carla Crombie, que es prepara per conduir camions, i la youtuber Aretha La Galleta. També hi apareixerà el meteoròleg Tomàs Molina, tot i que com a personatge secundari: el protagonista serà el seu fill, el Pol, que deixarà ben clar que ha heretat la faceta de xòuman del pare.

Però el programa no es fixarà només en els alumnes. Altres figures clau del món de l’autoescola, com els mestres i els examinadors, també hi tindran un paper important i, en alguns casos, s’acabaran convertint en personatges recurrents. A cada capítol de Matriculats es veuran entre tres i sis històries, que s’aniran intercalant. Algunes començaran i s’acabaran el mateix dia, però d’altres aniran reapareixent al llarg de la temporada. El rodatge encara està en marxa i, per tant, l’equip del programa no sap quantes de les persones que està seguint s’acomiadaran havent-se convertit en conductores i quantes històries, en canvi, quedaran obertes. “Intentarem que almenys el 90% s’acabin, encara que sigui sense el carnet, però és un programa basat 100% en la realitat i no hi ha guió previ”, explica Rins.

De tota manera, la principal dificultat que ha hagut d’afrontar Matriculats no és la impossibilitat de preveure com evolucionaran els protagonistes, sinó el fet que la normativa impedeix col·locar càmeres o micròfons a l’interior d’un cotxe durant un examen. Per tant, s’han hagut de buscar solucions imaginatives per mostrar el moment culminant de les històries. “Amb grafisme i veu en off ho hem resolt”, assegura el director de l’espai.

Malgrat que en general el programa busca un to humorístic, no perd de vista que tracta un tema delicat. Per això, segons Miquel Garcia, “hi ha missatges sobre conducció prudent disseminats al llarg dels capítols”, pronunciats o bé pels professors i examinadors o bé per la mateixa veu en off.

stats