Eleccions Europees
Mèdia 07/11/2023

La UE prohibeix l'ús de dades personals sobre ètnia o orientació sexual en la propaganda política

La llei vetarà la publicitat electoral promocionada per tercers països durant els tres mesos previs a uns comicis europeus

2 min
Cartes de propaganda electoral.

Brussel·lesNou acord entre el Consell i el Parlament Europeu sobre les regles del joc de la propaganda política a menys d'un any de les eleccions europees, previstes per a principis de juny. La normativa prohibirà que s'utilitzin les dades personals que les empreses o les organitzacions polítiques recopilen sobre ètnia, religió o orientació sexual, entre altres classificacions, en la publicitat electoral. Tampoc es podrà fer servir la informació privada que es tingui dels menors de 18 anys. "Volem garantir un entorn favorable i democràtic tant per a les eleccions estatals com per a les europees", ha assenyalat l'eurodiputat negociador de la iniciativa, el liberal francès Sandro Gozi.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Concretament, aquesta legislació afectarà els anuncis de caràcter polític que estiguin pagats i es difonguin per internet i de forma impresa. En canvi, no inclourà, per exemple, els butlletins o les campanyes internes de fundacions sense ànim de lucre o partits que s'enviïn als seus militants, i els missatges i les opinions polítiques personals. També en queden exemptes totes les informacions periodístiques i les comunicacions de les administracions públiques organitzadores dels comicis, especialment les que fan referència a impulsar la participació i a la informació de servei sobre quan, on i com es vota.

D'altra banda, la normativa pretén fer més transparents els anuncis polítics i facilitar l'accés a la informació sobre quina organització política paga per la propaganda política que reben els ciutadans europeus, on està establerta i quants diners s'hi gasta. En aquest sentit, més enllà de saber qui hi ha al darrere de la publicitat política, també es pretén evitar la influència de països tercers —principalment Rússia i la Xina— que volen interferir en les diferents eleccions que tenen lloc a la Unió Europea.

En la mateixa línia, a petició del Parlament Europeu, durant els tres mesos previs a uns comicis europeus les organitzacions polítiques o estats de països tercers no podran pagar per difondre propaganda política sobre aquestes mateixes eleccions. En cas que no compleixen amb aquestes prohibicions, la Comissió Europea els podria arribar a imposar multes econòmiques d'una quantitat màxima a l'equivalent del 6% dels ingressos anuals d'aquestes entitats polítiques.

stats