Mèdia 21/01/2014

"Gràcies i fins sempre a tota la gent del País Valencià": l'última frase de Catalunya Ràdio abans de la desconnexió

L'entitat Acció Cultural ha pres la decisió de desconnectar a les vuit del vespre les emissions de Catalunya Ràdio, obligada per l'amenaça del ministeri d'Indústria de sancionar-la amb multes de fins a un milió d'euros

Ara
2 min
L'estudi de Catalunya Ràdio durant l'actuació d'Elena Gadel i Lidia Guevara

ValènciaCatalunya Ràdio i iCAT han emmudit al País Valencià avui, dimarts 21 de gener del 2014 a les 20 hores. "Gràcies i fins sempre a tota la gent del País Valencià", ha estat la frase amb la qual el presentador del programa 'Catalunya Vespre', Kilian Sebrià, s'ha acomiadat dels oients valencians que ara mateix ja no poden sintonitzar Catalunya Ràdio en el dial 106.3 MHz ni tampoc iCAT en el 87.5 de la mateixa freqüència.

Escolta aquí els últims instants de l'emissió de Catalunya Ràdio al País Valencià

L'apagada ha estat la conseqüència de l'expedient sancionador que el ministeri d'Indústria va remetre el passat divendres dia 17 a Acció Cultural del País Valencià, propietària dels repetidors que distribuïen el senyal radiofònic al País Valencià. La resolució imputa a l'entitat dues infraccions greus per haver instal·lat "estacions radioelèctriques sense autorització" i haver utilitzat "freqüències radioelèctriques sense autorització" i demana el cessament immediat del senyal.

L'expedient assenyala que les dues infraccions comeses per Acció Cultural poden comportar sancions de fins a 500.000 euros cadascuna, motiu pel qual la junta directiva de l'entitat va decidir ahir posar fi a les emissions.

L'expedient del ministeri d'Indústria sorgeix arran d'una denúncia de l'entitat Círculo Cívico Valenciano, que és una entitat "anticatalanista", tal com ells mateixos es defineixen, que es coneguda per haver participat en una concentració a Burjassot contra l'"alcalde catalanista" Jordi Sebastià o, al setembre, haver promocionat el boicot a la cadena humana que va enllaçar a Vinaròs el País Valencià i Catalunya.

Amb l'apagada de Catalunya Ràdio s'elimina l'únic canal audiovisual en català que sobrevivia arreu el País Valencià. "S'han carregat deu canals en català, comptant els quatre de TV3, més els tres de Canal 9 i les ràdios", ha explicat a l'ARA el president d'ACPV, Eliseu Climent.

El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha valorat aquest matí el tancament de Catalunya Ràdio al País Valencià i ha assenyalat que al darrer de la decisió "hi ha un atac a la llengua catalana".

La Unió de Periodistes Valencians també ha lamentat el tancament de l'única ràdio d'àmbit autonòmic en català que es podia escoltar al País Valencià. L'associació majoritària de professionals valencians de la informació ha assenyalat que amb el tancament de Catalunya Ràdio, el català té "cada vegada menys presència als mitjans de comunicació valencians".

stats