Mèdia 09/01/2020

L'univers Bourne reneix en forma de sèrie a 'Treadstone'

Amazon Prime estrena una producció que combina dues línies temporals i múltiples agents

àlex Gutiérrez
2 min

BarcelonaRobert Ludlum només va escriure tres novel·les del seu personatge més famós, Jason Bourne. Però la màquina franquiciadora que és Hollywood ha aconseguit rodar-ne un telefilm, cinc pel·lícules de cinema que aviat seran sis i, ara, també una sèrie televisiva, Treadstone, que estrena Amazon Prime Video aquest divendres. Tenint en compte que Eric Van Lustbader va recollir el llegat del novel·lista l'any 2004 i des de llavors ha afegit dotze títols a la saga, hi ha aventures per anys amb la premissa d'uns agents especials que es van sotmetre a una reprogramació cerebral capaç de convertir-los en assassins quasi sobrehumans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El principal repte de Treadstone és fer oblidar la identificació entre l'agent Jason Bourne i l'actor Matt Damon. Quan l'estrella va decidir que no volia continuar interpretant el personatge després de tres pel·lícules, es va intentar que Jeremy Renner encarnés un agent similar en una seqüela cinematogràfica. Tot i la seva solvència com a actor, no va funcionar. Fins al punt que Damon va haver de tornar per al cinquè film per fer remuntar una saga que, de moment, ha ingressat 1.637 milions de dòlars en taquilla.

Per mirar de solucionar la Damondependència, els productors de la sèrie han apostat per la dispersió. La sèrie es mou en dos moments diferents: l'actualitat i l'any 1973. En el present, representa que el programa Treadstone ha estat desactivat. Però, aparentment, una potència enemiga està activant tot de superagents creats pels soviètics quatre dècades enrere, a través d'un protocol de modificació de la conducta similar anomenat Cicada. Són els esdeveniments del 1973 i s'expliquen a través de la història d'un agent de la CIA capturat a Berlín Est, John Randolph Bentley, que aconsegueix escapar-se d'aquest programa de conversió.

Jeremy Irvine (Great expectations, War horse) encarna aquest agent d'intel·ligència en un càsting que inclou també els noms de Tracy Ifeachor, Omar Metwally, Han Hyo-joo, Brian J. Smith o Michelle Forbes. Al darrere de les càmeres s'hi han col·locat alguns directors veterans com Alex Graves (The West Wing, Joc de trons, Ally McBeal), Brad Anderson (Fringe, The Machinist) o Ramin Bahrani (Chop shop, At any price). El showrunner és Tim Kring, conegut per sèries com Strange world, Crossing Jordan, Heroes o Touch.

La sèrie que ara s'incorpora al catàleg d'Amazon ja s'ha pogut veure als Estats Units a través de USA Network, un canal de pagament propietat de la NBC. Les crítiques no han estat entusiastes, però salven el xou pel seu entreteniment efectiu: els deu episodis estan plens d'acció –persecucions frenètiques i baralles– però no aconsegueixen dibuixar el paisatge malaltís de les novel·les de Ludlum o les corresponents pel·lícules, on es mostrava l'imperi de l'ombra bastit per les organitzacions governamentals més opaques.

El pressupost també és més modest i, per tant, la sèrie no inclou l'espectacularitat de les escenes climàtiques, que es beneficiaven a més de la mínima presència d'efectes digitals per assegurar un resultat com més físic millor. Això sí: es manté la voluntat de fer que la franquícia agafi l'espectador i se l'endugui a fer un volt pel món. Treadstone passa a Berlin, Londres, París, Moscou, Budapest, Bucarest o Corea del Nord.

stats