22/10/2020

Vox: ni cordó polític, ni tampoc mediàtic

2 min
portada mundo 22/10/20

BarcelonaEls qui veiem Vox com un mer instrument polític per anar naturalitzant idees ultraregressives al carril central de la política espanyola assistim aquests dies a la moció de censura amb l’escepticisme apujat. Al Congrés s’hi escenifica l’aïllament d’Abascal & Co, però una mínima anàlisi dels fets evidencia que es tracta més d’una qüestió de suma d’interessos partidistes més que no pas d'un convenciment ideològic, com a mínim a la bancada de la dreta –on seuen des del PP fins a Ciutadans–. Al capdavall, i després de tots els intercanvis de retrets, Vox continuarà donant suport als populars a Madrid, Múrcia i Andalusia.

El diner, en tot cas, vol com menys ensurts millor, així que cal assumir que ha donat ordres als diaris de l’Íbex-35 de no alimentar més del compte la bèstia. Els titulars són moderats. ʺAbascal deixa el centredreta lliure per al PPʺ, escriu en portada, per exemple, l’Abc. Convé notar que, a banda d’estirar les orelles a Vox, el titular negligeix del tot Ciutadans, que queda fora de l’equació. "Vox derrapa", diu l'editorial d'El Mundo. Estrany cordó mediàtic, doncs, el d’uns mitjans que han legitimat (i encara legitimen) la irrupció de la ultradreta. Per travessar aquest tallafocs cal anar als diaris online. Libertad Digital, per exemple, aplaudeix la moció encara que estigui condemnada al fracàs i abans de la votació explicava que ʺal govern només el sostenen i el reforcen formacions antisistema, radicals i colpistesʺ. Bé, el PP i Cs també hi han votat en contra: caldrà veure en quina de les tres categories encaixen.

Àlbum de titulars

ʺAyuso defensa que Madrid és 'assetjada' per les mateixes forces 'que han destruït' Llatinoamèricaʺ. (Eldiario.es. Que no s'aturi mai la festa.)

stats