SISENA PÀGINA MÉS VISTA AL MÓN
Mèdia 04/01/2012

Wikipedia salva els comptes però tem la pèrdua d'editors

La Wikipedia podrà seguir un any més sent l'enciclopèdia online de referència, ja que ha salvat el seu pressupost amb l'última campanya de donacions. Però no queda clar qui escriurà els nous articles.

àlex Gutiérrez M.
2 min

BARCELONADes d'aquesta setmana les consultes a la Wikipedia ja no inclouen el bàner en què es demanava una donació a l'usuari: la pàgina ha assolit el seu objectiu i ha recaptat 20 milions de dòlars amb els quals es veu amb cor de funcionar tot aquest curs (calculant que al llarg de l'exercici, sense campanya activa, aconseguirà completar el pressupost amb uns 8 milions de dòlars més). La sisena pàgina més visitada del planeta salva un any més el seu model, basat en la gratuïtat dels continguts i el veto a tota publicitat: només les donacions s'accepten com a fuel econòmic per mantenir una fundació que dóna feina a 117 persones.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre els objectius que hi ha marcats per al 2015 destaca la voluntat d'arribar als 1.000 milions d'usuaris, als quals volen oferir un total de 50 milions d'articles. Hi ha una alarma encesa: el nombre d'editors -els voluntaris que elaboren totalment o parcialment un article- està baixant.

Des de la fundació s'atribueix aquest efecte al fet que el consum d'internet s'està traslladant cada cop més al mòbil, des d'on és difícil elaborar un text mínimament extens.

Objectiu: 25% d'editores

El problema amb el nombre d'editors no és només de xifres absolutes: es vol que el percentatge d'editores arribi al 25% (ara està només a la meitat) i que també s'incrementin els editors que pertanyen a la meitat sud del planeta.

Els responsables de la Wikipedia asseguren que el declivi en el nombre d'editors "és de llarg el problema més seriós" al qual cal enfrontar-se. Pel que fa a la sostenibilitat econòmica del projecte, confien en el model basat en donacions, tot i que temen que augmentar la pressió en aquest capítol generi un rebuig dels internautes (cosa que ha passat amb les dues últimes campanyes anuals).

Pel que fa a la solvència econòmica -i per tant la sostenibilitat- del projecte, Wikipedia assegura que mai funcionarà sense tenir almenys reserves per a 5,2 mesos. Això sí, reconeixen que mai han hagut de fer front "a una despesa severa inesperada" i que confien en "la previsibilitat dels costos" i també en la "planificació econòmica conservadora" que ha estat marca de la casa de la fundació.

stats