Rio 2016

El Comitè Olímpic Rus es nega a posar tots els esportistes en el mateix sac

El màxim organisme de l'esport rus assumeix la gravetat dels fets però refusa el càstig als esportistes nets

La decisió final de la participació dels esportistes russos als Jocs Olímpics encara no s'ha fet pública però les reaccions des de Rússia ja han començat: "Aquells esportistes que durant tota la seva carrera gràcies a l'entrenament, el talent i la força de voluntat intenten plasmar el somni olímpic no han de dependre d' acusacions infundades o d' accions delictives de determinades persones".

Amb aquesta afirmació, el Comitè Olímpic Rus (COR) vol mostrar el seu rebuig a que tots els esportistes de la delegació russa paguin els plats trencats d'alguns d'ells. En aquest sentit, el COR considera que les acusacions que ha presentat l' informe McLaren van més enllà de l'esport i considera que la possible exclusió d'esportistes nets seria una "conseqüència desagradable". L'escàndol de dopatge que deixarà fora dels Jocs als atletes russos encara segueix i en els propers dies s'hauria de confirmar si la resta d'esportistes de la delegació russa s'han de quedar també a casa.

El COR admet la gravetat de les acusacions i comenta que aquestes "requereixen una investigació exhaustiva amb la participació de totes les parts involucrades" i ha expressat la seva disposició total a prestar tota l'ajuda necessària en per investigar i  col·laborar amb qualsevol organització internacional.

En el mateix comunicat, el comitè rus ha aprofitat per carregar contra Grigori Rodtxenko, el metge rus que dirigia el laboratori antidopatge de Moscou, qui amb les seves acusacions va encendre la metxa de tot aquest procés: "En base a les declaracions d'una persona que es troba en el centre d'un esquema delictiu que va ser creat per la mateixa persona, es posa en perill no només la carrera de força esportistes honestos, sinó també de la unitat del moviment olímpic sencer".

Iulia Stepanova premiada per les víctimes del dopatge

L'atleta russa va ser un altre dels testimonis claus per desemmascarar la trama de dopatge al seu país. Gràcies a les informacions de l'atleta, la cadena alemanya ARD va poder fer públic un reportatge que juntament amb les declaracions de Rodtxenko al New York Times, van fer tirar endavant les investigacions de l' Agència Mundial Antidopatge (AMA).

Per aquest fet, Stepanova rebrà un premi dotat amb 10.000 euros per part de l'organització alemanya d' Ajuda a les Víctimes del Dopatge (DOH). L'entrega del premi es farà a Berlin el proper 6 de desembre. Segons la presidenta de l'associació Ines Greipel, "les informacions d'Stepanova sobre la guerra esportiva del president Vadimir Putin són claus per la lluita global contra el dopatge" i ha ressaltat la seva importància ja que "han sacsejat el món de l'esport en general".