JOCS OLÍMPICS 2016

Marcus Walz, el geni júnior que ha mutat en campió olímpic

El mallorquí de 21 anys, pare alemany, mare anglesa i nascut a Oxford, ha guanyat la final de K1 1.000 metres de piragüisme a Rio 2016

Gonzalo Romero

Barcelona"El meu objectiu és arribar a la meta fent el millor 1.000 de la meva vida", va dir Marcus Walz dilluns després de classificar-se per a la final del K1 1.000 metres de la modalitat de piragüisme en aigües tranquil·les. El mallorquí de 21 anys, nascut a Oxford, va debutar en uns Jocs Olímpics i va aconseguir la classificació gràcies a una tercera posició a semifinals (temps de 3:33.781).

L'esportista, rei de la disciplina aquàtica en categories júnior, es va guanyar el dret a lluitar davant els millors. Era el premi a una trajectòria molt talentosa, amb tres campionats del món –un de júnior i 2 sub-23 a K4 1000–, que no tenia previst explosionar en terres brasileres. L'objectiu de Walz, de pare alemany i mare anglesa, i el seu entrenador Joel Badía era Tòquio 2020.

I més perquè va aconseguir el bitllet per a la cita internacional de rebot, ja que va heretar la plaça d'un piragüista hongarès que competia a K1 i K2 i alliberava un lloc a la graella de sortida. D'ençà de la notícia va trencar els esquemes de la seva preparació, a molt llarg termini, i Walz va treballar molt dur, amb alt grau d'autoexigència.

La glòria, al Brasil

L'èxit, però, ha arribat aquesta mateixa tarda, després d'una carrera intel·ligent, estratègica. L'atleta de l'equip espanyol ha començat fort, ha premut l'accelerador a l'inici. Ha anat perdent el lideratge, però a mesura que ha anat cremant parcials de 100 metres ha anat superant rivals. Fins al punt de passar l'equador del circuit en la cinquena posició.

En el tram final, Walz ha cremat les seves opcions amb un esprint lapidari que l'ha fet pujar al capdamunt del podi. "Estic al·lucinant. He cregut en les meves possibilitats i ho he aconseguit. És un veritable plaer poder regalar un metall a Espanya", ha comentat l'atleta, que ha fet una marca de 3:31.447, millor que la de Josef Dostal (3:32.145), plata, i el bronze Roman Anoshkin (3:33.363).