Atletisme
Microsites  /  Jocs Olímpics 2016 15/08/2016

Una entrenadora de 74 anys empeny Van Niekerk a un rècord històric en 400 m

El sud-africà, entrenat per Ana Sophia Botta, una dona de 74 anys, destrossa el registre que Michael Johnson havia fet a Sevilla l’any 1999 i el fixa ara en 43:03

N.a.
2 min
El rècord de Van Niekerk

BarcelonaHa creuat la meta sense pràcticament ser capaç d’assimilar res del que passava al seu voltant. Fos, cec per l’esforç d’una de les proves més dures de l’atletisme, Wayde Van Niekerk ha anat rebent felicitacions dels seus rivals després de fer una volta perfecta. La més ràpida de la història dels 400m. El sud-africà ha destrossat el rècord històric que Michael Johnson havia establert al Mundial de Sevilla l’any 1999. El 43:18 del nord-americà d’ara fa 17 anys ha quedat fulminat per l’impressionant 43:03 que ha estat capaç de fer aquesta nova estrella de l’atletisme. Un sud-africà que ja havia cridat l’atenció fa un any, quan va dominar la prova al Mundial de Pequín.

Però potser el més llaminer del currículum de Van Niekerk és la seva entrenadora, Ana Sophia Botta. Una dona de 74 anys que va saber domar el seu talent per a la velocitat per adaptar-lo a una prova que el lesionés menys. Com explica l’exsaltador de perxa i periodista Martí Perarnau en un reportatge de fa un any al diari Marca, l’aparició de Botha és determinant en la carrera d’un geni de velocitat. I és que Van Niekerk porta l’atletisme a la sang, perquè els seus pares havien competit a més o menys nivell en velocitat, salt d’alçada i carreres de llarga distància. Però, tot i la genètica favorable que tenia, va patir diverses lesions en cadena als isquiotibials que van frenar la seva progressió entre 2011 i 2012 i a punt van estar d’allunyar-lo de l’elit.

Va ser al 2013 quan la seva trajectòria va donar el gir definitiu. Va contactar amb Botha, que va reorientar la seva carrera, de les proves curtes cap als 400 m, després d’un llarg procés d’entrenament i musculació.

L’or de Van Niekerk, però, també es recordarà per ser la carrera de 400 m més ràpida, amb fins a tres atletes per sota dels 44 segons. L’atleta de Granada Kirani James (43:76) i el nord-americà Lashawn (43:85) han volat, amb la seva millor marca de la temporada, però no han pogut fer res per frenar al sud-africà, destacat en l’última recta. Machel Cedenio, de Trinitat i Tobago, s’ha quedat en 44.01. El cinquè, Karabo Sibanda, de Botswana, també ha fet el seu millor registre amb 44:25. Una prova rapidíssima, històrica, que ha precedit la gran final dels 100 m, on Usain Bolt ha tornat a eclipsar tothom. Fins i tot el cronòmetre màgic d'aquest sud-africà en mans d'una besàvia.

stats