Microsites Méteo 27/02/2013

Protecció Civil demana precaució pel temporal que afectarà el país aquest dijous i divendres

Activats l'Inuncat per la mala mar i pluges importants, el Neucat per possibles nevades a partir dels 800 m, i el Procicat per forts vents

Ara
2 min

BarcelonaAquest dijous i divendres una forta llevantada afectarà tot el país i provocarà nombroses afectacions. La forta borrasca complicarà molt el temps i deixarà neu, vent, temporal marítim i precipitacions que podrien deixar més de 100 litres en algunes comarques del litoral i prelitoral. Des de Protecció Civil s'ha demanat precaució davant la severitat del temporal.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest dimecres la fase d'alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya Inuncat arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges sostingudes (amb episodis de pluja intensa i tempesta) aquests dijous i divendres. Les pluges poden provocar acumulacions de més de 100 l/m2 en 24 hores. El litoral també es veurà afectat pel fort onatge, que pot superar els 2,5 m.

L'episodi meteorològic advers també portarà fort vent, especialment a cotes altes, i neu, que dijous començarà a cotes mitjanes als dos extrems del país, i anirà pujant de cota. Fins i tot es poden acumular gruixos importants al Pirineu Oriental. Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució allà on el fenomen demostri virulència: cal no acostar-se a espigons, esculleres, passejos marítims ni baixar a les platges o cales.

Pluges sostingudes

Les previsions indiquen que, a partir de la mitjanit de dimecres, les pluges arribin ja a l'extrem sud del país. A partir de primera hora de dijous s'aniran estenent i arribaran a les comarques del nord-est. Amb el pas de les hores, les pluges acabaran afectant tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser intenses amb tempestes locals. Es podrà superar el llindar del 100 l/m2 acumulats en 24 hores, especialment a les Terres de l'Ebre aquest dijous.

L'episodi de pluja es mantindrà fins divendres, quan a partir del migdia s'anirà reduint cap al terç nord-est. Divendres es poden superar els 100 l/m2 en 24 hores a les comarques de Girona, Osona i el Vallès Oriental.

Fort onatge

Aquest dijous hi haurà un fort onatge. Començarà a primera hora del matí a la meitat sud del litoral i s'anirà estenent amb el pas de les hores fins afectar tota la costa. Les ones poden superar els 2,5 m (maregassa) com a conseqüència del vent de llevant i hi haurà mar de fons de l'est. De cara a divendres l'onatge es desplaçarà cap al nord. A Barcelona i la seva regió el fenomen es mantindrà els dos dies. Des de Protecció Civil es demana molta precaució i abstenir-se d'anar a veure com trenquen les ones, una activitat lúdica considerada perillosa. Cal restringir les activitats recreatives a mar i adequar les professionals en cada cas a la situació marítima.

Vent i neu

Protecció Civil manté la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat pel fort vent que bufarà dijous i divendres, i una prealerta del pla Neucat, per les possibles nevades que es preveuen, especialment a cotes superiors a 800 m, on es poden acumular gruixos de més de 20 cm. Hi haurà vent sostingut, especialment a cotes altes. També hi ha la possibilitat que hi hagi nevades, que dijous començaran a cotes baixes (500 m), especialment als dos extrems del país. A partir del migdia la cota pujarà fins a 800-1.000 m i superiors. Se'n podran acumular gruixos destacables, especialment a les muntanyes dels Ports, Prades, Montseny i al Pirineu Oriental. Protecció Civil demana precaució en zones on bufi el vent i tenir en compte que la neu serà humida en molts llocs.

stats