Microsites Méteo 04/04/2021

Un març càlid i sec donarà pas a un abril força mogut

Entre dimarts i dimecres ens afectarà una primera onada d'aire polar i a finals de setmana n'arribarà una altra

3 min
Cel totalment enterbolit per la pols en suspensió des d'Ivars d'Urgell

BarcelonaA excepció d'alguns sectors de la Garrotxa, la Selva i el Montsià, el mes de març d'enguany ha estat més càlid del que pertocaria, amb desviacions que arriben als 2 graus en punts del Prepirineu i de la Catalunya Central. Això, malgrat que entre els dies 17 i 21 de març una irrupció d'aire fred ens va portar les temperatures més baixes des de mitjans de gener, amb glaçades generalitzades a les comarques interiors i localment també a prop del mar. Es va acumular més d'un pam de neu nova al Pirineu occidental i fins i tot es van enfarinar punts de la serralada Prelitoral.

Tot i aquesta anomalia tèrmica, cal tenir en compte que veníem d'un mes de febrer excepcionalment càlid i que les temperatures mitjanes de la majoria de poblacions catalanes gairebé no presenten diferències entre el segon i el tercer mes del 2021. A tall d'exemple, aquest gràfic on es pot observar que la mitjana de les temperatures mínimes d'aquest març ha sigut gairebé 1,5 graus més baixa que la mitjana del mes de febrer.

El març també s'ha de qualificar com a molt sec al conjunt de Catalunya. Al pla de Lleida i a les Terres de l'Ebre s'hi han acumulat menys de 10 litres per metre quadrat en 31 dies –en alguns punts no hi ha arribat a ploure en tot el mes– i només s'han recollit més de 40 litres a cavall d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès i al vessant nord del Pirineu, precipitacions absolutament insuficients que pràcticament enlloc suposen més d'un 50% de la pluja que caldria esperar en un mes de març.

En tot cas, el mes que acabem de deixar enrere ha estat marcat, sense cap mena de dubte, per les dues adveccions d'aire càlid tropical que, a part de temperatures càlides per a l'època de l'any, ens van portar elevades concentracions de pols en suspensió que es van traduir en mala visibilitat, pluges de fang i un nivell de partícules PM10 realment inusual.

Un mes d'abril amb fred a curt termini però més bonança durant la segona quinzena

Pel que fa al mes d'abril, ara mateix només podem assegurar que la bonança d'aquests primers dies s'estroncarà bruscament entre dimarts i dimecres, amb l'arribada d'una massa d'aire polar que a mitjans de setmana farà reaparèixer les glaçades matinals al Pirineu i al Prepirineu, i puntualment també al pla de Lleida i a la Catalunya Central.

A excepció del Pirineu, el mes d'abril s'intueix més càlid del que seria habitual

A partir d'aquí, el pronòstic és més incert. De la mateixa manera que ahir els models numèrics de previsió apuntaven una primera quinzena d'abril sense precipitacions i amb ambient força càlid, les últimes actualitzacions insinuen que el proper cap de setmana tindria moltes estones de paraigua i que una segona glopada d'aire fred ens faria començar la setmana vinent amb un ambient molt més d'hivern que de primavera. En tot cas, els models estacionals deixen entreveure un abril més càlid del que seria habitual –només al Pirineu les temperatures serien les normals per a l'època de l'any– i amb unes precipitacions molt similars a les de la mitjana climàtica.

Les precipitacions seran semblants o lleugerament inferiors a les de la mitjana climàtica
stats