Obituari
Misc 01/12/2023

Mor el músic i pianista Joan Moll, fill de Francesc de Borja Moll i germà d'Aina Moll

Ha estat un dels pianistes i investigadors més prestigiosos de les Balears

3 min
El pianista Joan Moll Marquès

PalmaNascut a Palma l'any 1936, Joan Moll Marquès, va destacar per ser un dels músics i pianistes més prestigiosos de les Balears. Fill del lingüista i escriptor, Francesc de Borja Moll i germà d'Aina Moll; va iniciar els estudis musicals a Palma. Posteriorment, seguí la seva formació a Barcelona i, posteriorment, a Alemanya, on hi residí durant nou anys i amplià i perfeccionà els seus coneixements. Distingit amb diversos premis nacionals i internacionals, ha ofert recitals a quasi tots els països d’Europa i també a Mèxic i als Estats Units d’Amèrica. Com a solista, ha actuat amb nombroses orquestres, especialment a Alemanya, i a l’Estat espanyol ha treballat sota la batuta de F.P. Decker, E. Toldrà, C. Stepp, E. Jordà, E. García Asensio i O. Alonso, entre d’altres.

La docència ha tingut un pes molt important durant la seva trajectòria, ja que ha impartit classes magistrals en diverses universitats nord-americanes, centenars de concerts per a escolars i cursos d’aproximació a la música per a adults. Així mateix ha dut a terme una important labor d’investigació, recuperació i divulgació de la música pianística creada per compositors mallorquins, tasca que s’ha reflectit en divuit hores d’enregistraments per a Ràdio Nacional d’Espanya, nombrosos discos i el segon premi a la investigació i difusió del patrimoni musical espanyol atorgat pel Ministeri espanyol de Cultura.

El fundador i fins fa poc director de la Coral de la Universitat de les Illes Balears, Joan Company, ha lamentat profundament la mort de Moll qui, considera que ha perdut un amic i un dels millors pianistes i músics de les Illes. Deixeble d'un dels millors pianistes del segle XX, Claudio Arrau; Company ha valorat la "gran tasca" de Joan Moll com a un dels grans investigadors, divulgadors i recopiladors de la literatura pianística dels darrers anys, sobretot de Mallorca.

A més, Joan Company ha recordat que Moll fou el pianista intèrpret en el primer concert de l'antiga Orquestra de Ciutat de Palma que se celebrà a l'Auditorium. A més, ha explicat que precisament la seva amistat va néixer quan Company creava la Coral que ha dirigit durant 46 anys, pel suport que Moll li va donar en tot moment. Cal destacar que Joan Moll va donar la seva biblioteca a la partituroteca que recentment ha posat en marxa la UIB i que compta amb una enorme recopilació de compositors de les Illes Balears i d'àmbit internacional. Amb tot, Company ha assenyalat que Joan Moll era cantaire d'Honor de la Coral Universitària.

"Ha estat una persona compromesa amb el país, com ho ha estat tota la seva família, que va exercir a través de la música", assenyala el musicòleg Amadeu Corbera qui també coincideix que Joan Moll és un dels grans referents de la música clàssica i, concretament, de la pianística. Corbera assenyala la seva excepcionalitat en una època en a Mallorca encara no s'havia despertat un gran interès per la cultura musical i on el franquisme encara era massa present. Així mateix, ha destacat el seu gran interès per estudiar i recuperar compositors mallorquins com Baltasar Samper, Jaume Mas Porcel, Joan Maria Thomàs o Miquel Capllonch, entre altres.

Finalment, el president de l'Obra Cultural Balear, Joan Miralles ha volgut destacar Moll com "una peça clau de la cultura musical contemporània de Mallorca", qui va desatacar com a mestre i intèrpret de piano i va promoure la cultura musical de les Illes. Així mateix, ha destacat la seva contribució per recuperar la música i documentació del compositor Baltasar Samper, qui va morir a l'exili a Mèxic.

stats