Internacional 04/06/2014

'Síndrome' de 'Homeland' per l'alliberament d'un soldat nord-americà a l'Afganistan

Excompanys seus l'acusen de desertor, i l'ombra del dubte sobre les seves possibles simpaties per l'enemic plana sobre la seva imatge

Joan Antoni Guerrero
4 min
Un cartell recorda al soldat al seu poble de Hailey, a Idaho. REUTERS

BarcelonaL'alliberament del soldat nord-americà Bowe Bergdahl per part dels talibans de l'Afganistan, on ha estat retingut durant cinc anys, no només ha originat una controvèrsia política sobre la manera en què ha procedit l'Administració Obama. El cas ha aixecat una onada de dubtes, inquietuds i reaccions diverses al voltant dels honors que mereix o no el jove, després que excompanys del seu mateix escamot hagin contradit la versió que el presenta com un heroi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els rumors alimenten la teoria que el jove, decepcionat amb la guerra, hauria acabat simpatitzant amb els talibans. Tant és així que alguns mitjans, com el britànic 'Daily Mail' o la BBC, han fet obertament un paral·lelisme entre el seu cas i el del protagonista de la sèrie televisiva Homeland, el marine Nicholas Brody, alliberat després d'anys d'estar presoner i que una agent de la CIA s'obstina a investigar perquè sospita que ha estat captat per Al-Qaida i que s'ha convertit en una amenaça per als Estats Units.

Els interrogants al voltant de les circumstàncies de la desaparició de Bergdahl l'any 2009 a la província afganesa de Patika no paren de créixer en els últims dies i el debat s'enterboleix per detalls confosos que han sortit a la llum sobre la manera en què els talibans haurien aconseguit capturar-lo. En aquest sentit, les informacions han escampat versions diverses, des de les que asseguren que el soldat se'n va anar de la base militar caminant pel seu propi peu fins algunes que, en canvi, sostenen que va ser capturat quan era en una latrina.

El Pentàgon no aclareix el cas

Instàncies oficials no han aclarit els fets. La CNN recull declaracions del portaveu del Pentàgon, John Kirby, en les quals admet que es desconeix "per què Bergdahl va abandonar la base militar, ni tampoc les circumstàncies" en què ho va fer. Afegeix, però, que detalls sobre l'assumpte es donaran a conèixer, tenint en compte que l'exèrcit no ha considerat mai Bergdahl com a desertor i, més encara, quan té previst promoure'l el mes que ve.

Mentrestant la història creix amb informacions de primera mà, aportades per soldats del mateix escamot que expliquen la seva pròpia versió dels fets. Alguns sostenen que el dia que va desaparèixer Bergdahl va llençar les armes i va abandonar el punt de control portant al damunt només una brúixola, un ganivet, aigua, una càmera digital i un diari. Després de la desaparició, almenys sis soldats van morir en una operació de recerca, segons han explicat soldats implicats en l'operació. No obstant això, el Pentàgon no ha facilitat detalls específics al voltant del cas.

Queixes de la família d'altres soldats

El tracte del soldat com un heroi per part de les autoritats nord-americanes ha ferit la susceptibilitat de familiars de soldats que van morir en les operacions de recerca el 2009. La cadena nord-americana NBC recull el testimoni de la família de Darryn Andrews, un dels soldats que va morir buscant a Bergahl. El pare de d'Andrews, Andy, assenyala que el seu fill "va morir mentre buscava a un desertor" i, donant crèdit a les informacions que sostenen que el soldat havia deixat la base militar pel seu propi peu, afegeix que, "si no hagués abandonat el seu lloc, el nostre fill, ara, no estaria mort".

Un extens perfil sobre Bergdahl, i una entrevista amb els seus pares, va aparèixer a la revista Rolling Stone el juny del 2012, en un llarg reportatge que es referia al soldat com el darrer "presoner de guerra" dels Estats Units. En aquell moment la revista apuntava que el jove era un "peó crucial" en el marc de les negociacions per posar fi a la guerra de l'Afganistan i es preguntava si el Pentàgon el deixaria abandonat.

Un bon soldat

En dies recents, en declaracions a un canal nord-americà, un company de l'escamot del que formava part Berghdhal, Josh Korder, ha explicat que el seu company no era molt popular en el grup i ha afegit que el problema en aquesta cas és el fet que se l'estigui considerant com un heroi. Korder descriu a Bergdahl com "un bon soldat" i assegura que estava "motivat", però que tot va canviar quan el van enviar a l'Afganistan: "Es va desil·lusionar quan va veure què era el combat real i com anaven les coses; va ser llavors que va començar la seva deriva".

Les circumstàncies sobre els motius de la desaparició de Bergdahl es barregen amb la controvèrsia política que posa en dubte la legalitat de l'alliberament de cinc presoners de Guantánamo. Senadors republicans critiquen que Obama no hagi comunicat, dins dels terminis legals, l'alliberament de presoners que, segons documents filtrats per Wikileaks, eren destacats talibans. Un reportatge a 'The Daily Beast' els classifica com "el pitjor del pitjor".

stats