Publicitat
Publicitat

Bauzá, un balanç de final d’any

El Govern Balear que presideix José Ramón Bauzá tanca un any que és per fermar-lo amb un llaç. En realitat els escassos però llarguíssims anys d’aquesta legislatura catastròfica han estat per llogar-hi cadires, però com que l’espiral d’absurd i d’incompetència no ha fet més que anar en augment, enguany Bauzá i els seus han aconseguit fins i tot superar-se en capacitat de desgovern i de vergonya aliena.

Per començar, el projecte estrella de l’executiu, aquest decret TIL que suposadament pretenia implantar el trilingüisme però que només buscava arraconar la llengua catalana de l’escola pública, s’ha estavellat repetidament contra diverses sentències jurídiques que el declaren directament il·legal. Políticament, s’ha carregat dos consellers d’Educació (Rafael Bosch i Juanamari Camps), un secretari d’Educació que semblava indestructible però que també va acabar cremat de cap a peus (Guillem Estarellas) i un director general d’Universitats que ha durat de Nadal a Sant Esteve (Miquel Deyà). Tots, gent absolutament sotmesa al Partit Popular però que ni així aconsegueixen satisfer els deliris de grandesa del gran capità Bauzá. I socialment, el projecte -diguem-ne així- ha causat la contestació civil més gran que s’ha vist mai a les Balears. Un èxit rotund.

Han fet la puta i la Ramoneta de manera descarada amb les prospeccions petrolieres que els illencs (fins i tot els del PP) no volem, però que el ministre Soria i el president Rajoy sí que desitgen. A Bauzá li va costar mesos ser rebut per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i quan el fet feliç es va produir, només va ser per ajupir el cap davant la que òbviament manava. Bauzá també ha tingut un problema de salut (no greu, afortunadament) que va intentar dissimular de la manera més ridícula possible, i davant de la coronació de Felip VI va tenir dues idees fabuloses: comparar-se amb el nou rei per edat (“Ens entenem molt bé perquè som de la mateixa generació”) i suplicar-li que no deixi de passar les vacances d’estiu al Palau de Marivent.

Bauzá comanda un gabinet d’incapaços i de vividors de la política que poden arribar fins a extrems tan aparatosos com l’absurda discussió sobre el model lingüístic de la televisió pública o com el setge a l’encara alcalde de Palma, Mateu Isern (que és un mediocre com qualsevol altre però que fins i tot així és capaç d’obtenir més bona valoració de tothom que Bauzá, cosa que el president no suporta). O una llei agrària que es presenta com un èxit però que no és més que obrir les portes de l’agricultura per aprofitar-la de manera descaradament especulativa. La llista de despropòsits és encara molt més llarga, i s’ha perpetrat tota a un ritme frenètic. Ells diran una vegada i una altra que lideren la recuperació econòmica, perquè als mesos d’estiu es varen crear, com sempre, uns quants milers de llocs de treball precaris i efímers que ara ja estan extingits. Per al nou any, desitgem que s’extingeixin també els llocs de treball d’aquest govern.

Riure, malgrat tot

Més continguts de

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT