08/11/2021

L’Amèrica de Biden, un any després

3 min
L’Amèrica de Biden, un any després
Carme Colomina: 'L’Amèrica de Biden, un any després'

El Somni Americà es va acabar molt abans de Joe Biden. I fins i tot molt abans de Donald Trump. Fa temps que els Estats Units són un país en declivi davant la Xina, i una societat dividida i cada cop més desigual. Però les esperances de canvi que Biden va aconseguir mobilitzar el 3 de novembre del 2020 s’han esvaït en només un any. Del recompte agònic de vots d’aquells dies i de la fràgil victòria que prometia recosir un país trencat, s’ha passat a treure de l’armari el fantasma de Jimmy Carter, el president demòcrata que no va aconseguir la reelecció.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’aprovació del pla que preveu destinar un bilió d’euros en infraestructures per modernitzar el país és l’únic regal d’aniversari que ha rebut un Joe Biden amb la popularitat sota mínims i qüestionat pel seu propi partit.

Des de l’agost fins ara, els nord-americans han assistit a la vergonyosa retirada de l’Afganistan, a les escenes de violència a la frontera amb Mèxic per aturar les arribades de migrants i a un nou repunt dels contagis de covid-19. L’economia funciona, però qualsevol anàlisi sembla passar pel sedàs de les percepcions i les lleialtats individuals.

Polarització. Els Estats Units viuen en un clima electoral permanent. L’ombra de Trump és cada cop més omnipresent. Biden és un president dèbil i la premsa fidel als republicans ja comença a argumentar que una victòria de Trump el 2024 seria la prova més evident que l’alternança democràtica funciona. Tot i que, de moment, l’expresident encara té unes quantes batalles (judicials i polítiques) per lliurar abans de tornar a somiar amb la Casa Blanca, el trumpisme va fent via.

Per als demòcrates, l’elecció del republicà Glenn Youngkin com a nou governador de Virgínia i els pobres resultats del partit de Biden a Nova Jersey han fet saltar les alarmes. Les eleccions de mig mandat que s’han de celebrar a finals del 2022 poden enterrar la majoria demòcrata al Capitoli, i deixar Biden sense marge de maniobra per a grans propostes legislatives.

Els demòcrates estan dividits entre els que creuen que s’han de presentar a les eleccions de mig mandat carregant contra el trumpisme i els que es plantegen distanciar-se del president.

Confrontació. En política exterior, l’agenda de Biden -com la del seu predecessor- pivota només al voltant de la Xina. A la competició tecnològica, el curtcircuit en les cadenes de valor global i les guerres comercials s’hi ha afegit la nova agressivitat militar d’una Xina que exerceix desacomplexadament de superpotència.

Però, encara que la necessitat d’etiquetar-ho tot hagi ressuscitat la vella idea d’una segona Guerra Freda, aquesta confrontació bipolar entre Washington i Pequín no té res a veure amb aquell món dividit pel Mur de Berlín. La globalització i la incorporació de cada cop més actors internacionals (no només estats, també empreses privades), la multiplicació de les interdependències i la consciència de noves amenaces compartides a escala global han revolucionat l’escenari geopolític.

Estem davant d’una confrontació que representa el més nou i el més vell de les relacions internacionals: una barreja de competència per l’hegemonia entre estats nació i un poder que es dirimeix, alhora, en un espai cada cop més virtual. Un xoc entre l’autocràcia i la democràcia afeblida, amenaçada també interiorment per aquells que, un any després, encara qüestionen la victòria de Biden com a president.

Carme Colomina és periodista.

stats