08/07/2022

Bloquejar la justícia, bloquejar la democràcia

3 min
El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, en una imatge d’arxiu.

Ja fa un cert temps que, als Estats Units, el Partit Republicà va posar en marxa tota la seva maquinària estratègica per copar els principals càrrecs judicials amb juristes de la seva evident confiança política. La cirereta d'aquest pastís de la vergonya és el Tribunal Suprem d'aquell país, on actualment seuen tres jutges de designació provinent d'un president demòcrata i sis de presidents republicans, tres d'aquests últims proposats ni més ni menys que per Donald Trump, que en els últims mesos s'ha revelat com un vulgar colpista. No és exagerat dir que els EUA estan vivint una situació pretotalitària que, si persisteix, derivarà en una dictadura si abans no hi posen remei les institucions democràtiques encara no colonitzades per persones que només creuen en la democràcia si ells ocupen els càrrecs. Així evitarien la concentració de l'enorme majoria dels ressorts de poder de l'Estat en un únic partit controlat actualment per massa fanàtics terraplanistes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

I és que la democràcia s'ha de defensar. No podem assistir impassibles a l’acumulació de poder d'una opció política fins a arribar al totalitarisme. Salvant les distàncies, a Espanya el Partit Popular està lliscant per un pendent molt perillós amb el seu bloqueig de ja gairebé quatre anys a la renovació del Consell General del Poder Judicial. Està demostrant massa clarament que només desitja esperar a guanyar les pròximes eleccions per poder aspirar a seguir tenint majoria al Consell, cosa que li permetrà designar magistrats per a càrrecs claus en la justícia. Cal ser molt ingenu per pensar que no intentarà que aquests jutges els siguin políticament molt propers. D'aquesta manera podria completar eventualment un període de catorze anys ininterromputs d'influència màxima al Consell, període del qual mai no ha disposat un partit polític en la democràcia espanyola. Imaginin ara que el mateix partit, amb aquestes actituds absolutistes, controli alhora el govern i tingui majoria absoluta al Parlament. La divisió de poders es podria arribar a esborrar i cauríem en una situació pretotalitària. No cal dir que estaria escrivint exactament el mateix si fos qualsevol altre partit el responsable d'aquest malintencionat bloqueig.

Tot i aquesta situació de bloqueig, la resta de grups polítics tenen una responsabilitat directa en la superació d'aquesta situació i, de retruc, en la preservació de la democràcia. No es poden acomodar dient que tot és culpa del PP. Ja van reformar la llei orgànica del poder judicial perquè els vocals amb el mandat expirat no poguessin continuar fent nomenaments judicials. I ara haurien de tornar a reformar-la per aconseguir designar almenys els dotze vocals jutges que la Constitució no exigeix votar per majoria de 3/5 de Congrés i Senat, amb un sistema que obligui a consensuar almenys entre tres forces polítiques la designació dels candidats, elegint-ne, per exemple, vuit de la primera llista més votada presentada per uns grups polítics i quatre de la segona presentada per altres grups diferents. D'aquesta manera, s'aconsegueix inevitablement el pluralisme. Davant la situació creada, el PSOE particularment no es pot permetre la ingenuïtat de preservar l'actual sistema per aspirar també al poder absolut quan arribin temps millors, que potser no arribaran mai més. Cal reaccionar amb esperit democràtic possibilitant que finalment el Consell reflecteixi la pluralitat democràtica, i no el tradicional repartiment del pastís entre dos partits polítics.

Un mètode semblant podria utilitzar-se per als vuit vocals restants, requerint la majoria constitucional de 3/5, esclar, però dissenyant un sistema per evitar nous bloquejos, fent, per exemple, que els dotze vocals jutges ja designats assumeixin interinament la totalitat de les funcions del Consell tot esperant la designació de la resta. D'aquesta manera, el bloqueig es podria evitar en l'enorme majoria de les ocasions, perquè ja no sortiria a compte.

Una altra solució seria suprimir la competència del Consell General del Poder Judicials per designar magistrats per a alts tribunals. Caldria decidir llavors qui se n’encarregaria. Hi ha diverses opcions que probablement garantirien la independència i imparcialitat molt millor que ara. Sense donar la competència als altres poders de l’Estat, una de les claus hauria de ser suprimir les pressions i influències per a les designacions provinents del mateix poder judicial. Generen situacions purament gremials i marginen massa bons jutges simplement perquè no tenen les relacions adients en el seu àmbit.

Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de dret processal de la UB
stats