CRÍTICA TV
Opinió 30/10/2021

‘El caso Hartung’: una sèrie perfecta per a la castanyada

i
MÒNICA PLANAS
2 min

A Netflix hi trobareu un thriller policial nòrdic òptim per a aquests dies de celebració de la tardor. El caso Hartung és d’aquelles investigacions inquietants on una parella de policies poc avinguts han de descobrir l’autor d’uns crims en sèrie. A la ficció, Hartung és el cognom de la ministra de Benestar Social de Dinamarca, i la sèrie comença amb la seva reincorporació a la feina després d’un any de baixa per l’estranya desaparició de la seva filla petita. El misteri creixerà quan les empremtes dactilars de la nena apareixeran en uns ninotets fets de castanyes que l’assassí sempre deixa al costat de les seves víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per variar, es tracta d’una història d’unserial killer que només mata dones. Però curiosament aquesta ficció afronta el relat amb perspectiva de gènere. La sèrie està basada en la novel·la d’èxit del guionista Soren Sveistrup, creador de l’excel·lent The killing. Sveistrup és, en certa manera, el renovador del thriller nòrdic, hàbil a l’hora d’incorporar un pòsit més emocional a les trames de suspens, combinant molt bé els drames criminals, polítics i familiars. A El caso Hartung l’autor deixa sortir molts dels seus dimonis personals. A la vida real Sveistrup va ser un nen abandonat per la seva mare i adoptat per un matrimoni que anys més tard es trencaria. El divorci dels seus pares adoptius, quan ell només tenia tretze anys, va comportar el suïcidi de la seva mare. Va ser ell mateix qui va haver de comunicar la tragèdia als seus germans, i sempre va considerar el seu pare responsable d’aquell desenllaç fatal. El caso Hartung connecta amb els conflictes familiars i, sobretot, amb el rol de les mares a l’hora de carregar amb la responsabilitat del benestar dels fills. Les dificultats de la conciliació de la vida familiar amb la laboral, el sentiment de culpa, la incapacitat d’atendre sempre les necessitats dels fills i les complexitats de les famílies desestructurades per tirar endavant es convertiran en una mena de teranyina espessa que atraparà tots els personatges. De fet, tots se senten asfixiats emocionalment pels aspectes mal resolts en el nucli familiar i les conseqüències que això té a l’hora de desenvolupar una trajectòria professional. La reflexió al voltant del concepte de mala mare s’anirà repetint al llarg de la sèrie. Però a la vegada aquesta teranyina cosirà amb molta habilitat les múltiples trames que van apareixent, amb girs argumentals inesperats, i provocarà un crescendo de la intriga que no decep quan es resol.

El caso Hartung us proporcionarà l’atmosfera adient per penetrar en el clima més fred i plujós que se’ns tira a sobre i la dosi perfecta de misteri que requereix sofà i manta.

stats