Josep Manyé, 'jorge Marín' 1948
22/04/2013

Catalan Programme núm. 21

2 min

Peces històriques triades per Josep Maria Casasús( Record : fragment de la suite Montjuïc (1937) de Benjamin Britten, sintonia del programa.)

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

( Narrator : Estació de Londres de la BBC, en una emissió en català.)

El passat divendres la diada de Sant Jordi -Patró d'Anglaterra i Catalunya- fou commemorada aquí amb l'esplendor de sempre. [...]

A Anglaterra la llegenda de Sant Jordi va unida també a la llegenda de les roses. Per pobles i ciutats les roses blanques i les vermelles, que un dia foren símbols de lluites fratricides, són avui emblemes de la festa en què Sant Jordi porta una rosa per a tots, una rosa que fa adients aquí aquelles paraules del poeta:

"Sant Jordi té un rosa desclosa, / pintada de vermell i de neguit: / Catalunya és el nom d'aquesta rosa, / i Sant Jordi la porta sobre el pit. / La rosa li ha contat gràcies i penes, / i ell se l'estima fins qui sap on, / i amb ella té més sang dintre les venes / per plantar cara a tots els dracs del món".

( Record : sardana coral Sant Jordi triomfant de Francesc Pujol i Josep M. Folch i Torres.)

Per als catalans, demà és també una diada memorable, la de la Verge de Montserrat, Patrona de Catalunya, que ha estès la fama de la Santa Muntanya més enllà de les fronteres. No cal recordar, aquí, la popularitat que en el terreny religiós tingué a través dels segles i que féu que reis i nobles i milers de pelegrins de tot Europa anessin anualment a retre-li homenatge.

Però, com va remarcar el famós escriptor anglès Havelock Ellis, "no fou tan sols en l'esfera espiritual que Montserrat destacà en forma resplendent per tot el món. Com tots els grans monestirs benedictins fou un centre de treball i d'il·luminació". [...]

Per als catalans la Moreneta ha passat a ésser quelcom propi, i la poesia popular l'ha cantada amb una barreja d'admiració i afecte que troba expressió fidel en els versos de Mossèn Cinto Verdaguer:

"Amb vostre nom comença nostra història, / i és Montserrat el nostre Sinaí: / sien per tots l'escala de la glòria / eixos penyals coberts de romaní. / Rosa d'Abril, Morena de la serra, / de Montserrat Estel, / il·lumineu la catalana terra; / guieu-nos cap al cel".

( Record : Virolai).

Amb això donem per acabada aquesta emissió en català i ens acomiadem d'aquells que amb nosaltres l'han compartida, desitjant-los des de Londres una molt bona nit.

stats